krpan in druščina postani član

Naslov teme: Različna višina regresa

2176  15.06.2022 - 10:29h / Ostalo / Avtor: Mirko / 972 / 7

Pozdravljeni
Lahko v podjetju sprejmemo sklep o različnih višinh regresa ? Eni si zaslužijo maksimalnega, drugi pa ne. Ali mora biti neka uravnilovka ?

lota - 15.06.2022 - 10:32

poglejte par tem nazaj

Magda - 15.06.2022 - 10:38

V teoriji bi lahko VENDAR je potrebno dolociti pogoje pod katerimi so dolocene razlicne visine in ta pogoj mora biti vezan na pravico do regresa.

Ker je regres pravica vezana na letni dopust, potem bi tudi pogoj visine regresa moral biti vezan na to.
Torej pogoj ne more biti vezan na uspesnost, pridnost, prisotnost brez bolniske, ker je to potem izplacilo uspesnosti in ne regresa.

Tako da v praksi ne vem kaj bi lahko napisali kot pogoj.

Je pa nekaj na to temo pisal RFR pred kratkim pa se dajte se tam pozanimati.

x - 15.06.2022 - 11:53

pri nas imamo različno, ampak samo direktor, ki ima individualno pogodbo ima v pogodbi napisano najvišjega do uredbe, ostali, ki  pa so zaposleni po kolektivni pogodbi pa imajo enako višino regresa... no sorazmerni del, če se zaposlijo kasneje. Pa tudi ta je višji od dogovorjenega zneska v kolektivni pogodbi. Napišemo sklep.

Mirk - 15.06.2022 - 16:17

Tako immao tudi pri nas. Smo pač mislili malo nagraditi tistre ki si po našem mnenju bolj zaslužijo

Simbi - 15.06.2022 - 17:24

Po kakšnem ključu bi pa ugotavljali, kdo si bolj zasluži? 
Dobro preberite, kaj je napisala Magda.

Barca - 15.06.2022 - 21:42

V javnem sektorju so pred leti z ZUJFom imeli vezano višino regresa na višino osnovne plače.

Magda - 15.06.2022 - 23:16

Vnaprej se opravičujem ... res ne vem ali smem pripeti mnenje RFR ... sicer je javno objavljeno na njihovi spletni strani, ampak je vseeno morda konkurenčna zadeva davkoplačevalcem. Običajno sem prilepimo kakšno mnenje FURSa, tole pa res ne vem. Bom vseeno, pa me prosim opozorite, če ne bi smela.


Različne višine regresa
Delodajalec želi delavcem letos izplačati regres v različnih velikostih. Ali to lahko veljavno naredi?

Odgovor: Sodne prakse glede izplačila različnih velikosti regresa ni. Tudi ZDR-1 in ZJU ne določata, da mora delodajalec vsem delavcem izplačati enako velikost regresa. Je pa nujno, da delavci pri določanju velikosti regresa niso v neenakem položaju. Delodajalcu, ki želi delavcem izplačati različne velikosti regresa, Zveza RFR svetuje, naj v internem aktu določi minimalno velikost regresa in kriterije, ki morajo biti delavcem znani vnaprej. Interni akt mora delodajalec sprejeti po postopku in na način, kot velja za njegov sprejem (10. člen ZDR-1). Kriteriji morajo biti nediskriminatorni in povezani s pravico do regresa. To pa je najtežja naloga delodajalca. Aktualno vprašanje namreč je, kateri kriteriji so sploh dopustni. Po mnenju Zveze RFR morajo biti v povezavi z namenom izplačila regresa. Zato so kriteriji, kot so delovna uspešnost delavca, zahtevnost delovnega mesta, neugoden delovni čas, število let delovne dobe in podobni kriteriji tisti, ki niso povezani z namenom pravice do regresa. Verjetno je eden izmed ustreznejših kriterijev dolžina letnega dopusta. Ravno zato, ker je ustrezen izbor kriterijev zelo zahtevno opravilo, delodajalci željo po določanju različnih velikosti regresa opustijo. Več o tem lahko preberete tudi v sestavku Regres za letni dopust v zasebnem in javnem sektorju v reviji IKS 06/22.