krpan in druščina postani član

Naslov teme: kmečko zavarovanje - kmet in delovna doba

2151  13.06.2022 - 11:05h / Ostalo / Avtor: Biba / 882 / 6

Pozdravljeni.
Zanima me ali bi delavcu, ki je bil v preteklosti zavarovan kot kmet (v izpisku ZPIZ piše "prostovoljno zavarovanje - kmetijska dejavnost") priznali to v delovno dobo ali ne? 
Hvala.

MM - 13.06.2022 - 13:01

Zakaj pa ne? Saj si kmetje sami plačujejo prispevke od minimalne plače, enako kot s.p. pa četudi piše prostovoljno zavarovanje.

Biba - 14.06.2022 - 06:54

Obstaja kje kakšno pojasnilo, zakon, karkoli, kar bi lahko predložili delodajalcu? Ker on smatra, da se to v DD ne upošteva, amapk samo v zavarovalno oz. pokojninsko. Ker delavec kot kmet ni bil v dejanskem delovnem razmerju. 

MM - 14.06.2022 - 07:55

Potem s.p. kot nosilec dejavnosti tudi ni v dejanskem delovnem razmerju-po vašem tolmačenju.

Mislim, da zakonsko ni nikjer o tem nič zapisano.

Biba - 14.06.2022 - 08:30

Kaj pa to? 
"V praksi se nemalokrat, tako med zaposlenimi, kot tudi delodajalci, pojavlja dilema: kakšna je razlika med delovno in zavarovalno dobo?

Pravzaprav enostavna.
DELOVNA DOBA je doba, ki teče oz nastaja, ko ste v dejanskem delovnem razmerju na podlagi podpisane pogodbe o zaposlitvi. Delovna doba je pomembna za izplačevanje dodatka na delovno dobo, katero je delodajalec dolžan izplačevati. Višina dodatka se določi v kolektivni pogodbi na ravni dejavnosti oz. jo določi delodajalec sam, v kolikor ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba. Prav tako (lahko) pomembno vpliva na višino odmerjenega letnega dopusta.

ZAVAROVALNA DOBA je doba v kateri je bil delavec zavarovan in so bili zanj plačani prispevki. Zavarovalna doba teče v času, ko je posameznik zaposlen, je na starševskem ali porodniškem dopustu (četudi ni zaposlen), je upravičen do nadomestila za brezposelne, po novem tudi v času študentskega dela. Zavarovalna doba je tista doba, ki se upošteva, ko se delavec želi upokojiti (pri čemer ne pozabimo, da je pokojninska doba že nov termin, ki (lahko) zajema še nekaj malega več, kot zavarovalna doba)"
 

Gorenjka - 14.06.2022 - 09:23

Kmet  nima deloven dobe, tako kot vsi, ki so samozaposleni ( npr.s.p.)  Pravna podlaga je v  ZPIZ-2 ( glejte , 7.člen - pomen izrazov  in   13 do 18. člen), ki določa vrstni red zavarovanj za PIZ -  kako se  zavarujejo zavaronci.  ZPIZ -2.
Delovna doba je  institut  po  ZDR-1 , in se prizna samo delojemalcem, ki imajo sklenjeno pogdobo o zaposlitvi. Samozaposleni  in kmetje  te pogodbe nimajo. Zato vsi delodajcli, ki obračunavajo dodatek na delovno dobo, delavcu, ki se zaposli in je bil npr  prej s.p. ali kmet nima delovne dobe.

MM - 14.06.2022 - 11:21

O super razlage, spet nekaj več vem. Mi smo delavcem, ki so imeli pred zaposlitvijo s.p. vedno upoštevali pod delovno dobo.