krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovna uspešnost- delavec ni več zaposlen

2100  08.06.2022 - 08:40h / Dohodnina / Avtor: Ana / 902 / 12

Delodajalec izplačuje poslovno uspešnost decembra.
Ali mora poslovno uspešnost prejeti tudi delavec ki je npr prekinil pogodbo v juniju?

Če delodajalec izplača poslovno uspešnost konec leta in ima v internem aktu navedeno da poslovno uspešnost prejmejo vsi zaposleni delavci npr na dan izplačila ali je to dovolj za davčno ugodnejšo obravnavo?

TIBA - 08.06.2022 - 09:12

Diskriminatorno, v mojih oceh. Poslovna uspešnost družbe se ne zgodi na dan izplačila, traja celo leto, torej je k temu, zagotovo, pripomogel tudi delavec, ki je odsel junija. Ce jo izplacate recimo 23.11, delavec pa je 22.11 odjavljen...po vasih merilih ni upravicen?? Jaz sem mojim strankam svetovala sorazmernost z dnevi zaposlitve v letu. 
Ker imate taksno merilo v aktu, potem,zal, izpolnjujete zdoh zahtevo-vsi delavci pod enakimi pogoji (ocitno imate le enega, to je, zaposlitev na dan izplacila).

Magda - 08.06.2022 - 09:48

Se strinjam s TIBO.

XY - 08.06.2022 - 10:22

Napišite sklep in v njem opredelite koliko,kdaj in pogoje, kateri delavci prejmejo delovno uspešnost. Stvar poslovodstva, vi pa presodite kaj je pošteno za obe strani. Jaz osebno ne bi razpravljala na tem mestu o diskriminatornosti. Sami najbolje veste zakaj in na kakšen način je delavec zapustil podjetje. 

TIBA - 08.06.2022 - 16:32

Halo?? A imate vi čut za delavce? Ti namreč ustvarjajo presežke ki se jih (če) deli! Stvar poslovodstva? Ja, imate prav, v skladu z zakonodajo (pa ne le dohodninsko) vendar naj bo poslovodstvo pošteno.
Me zanima če bi delali za strojem 8 ur dnevno, če bi enako razmišljali!

Ana - 08.06.2022 - 13:23

DOHODNINA DEL PLAČE ZA POSLOVNO UPEŠNOST JANUAR 2020 TOLČAMENJE FURS:
Če je pravica do izplačila dela plače za poslovno uspešnost določena v splošnem aktu delodajalca, morajo biti merila za pridobitev pravice in za višino izplačila enotna za vse delavce, torej morajo imeti vsi delavci možnost, da navedena merila izpolnijo.
 
Na odločitve delodajalca pri sprejemanju splošnega akta imajo delavci v skladu z 10. členom ZDR-1 le omejen vpliv (podajo mnenje, do katerega se mora delodajalec opredeliti, ne pa ga nujno upoštevati), zato je ZDoh-2 v tovrstnih primerih delodajalca omejil na način, da morajo biti pogoji za pridobitev pravice in kriteriji ter merila za izplačilo urejeno enotno za vse delavce (primeroma: do dela plače za poslovno uspešnost so upravičeni delavci, ki so imeli z delodajalcem sklenjeno pogodbo o zaposlitvi na določen presečni dan/ obdobje).
 ?
To jaz razumem da če na določen presečni dan ne bo zaposlen, ni diskriminatorno, da je ne prejme?

Magda - 08.06.2022 - 13:44

Se opravicujem ... bom lepse napisala

Moje osebno mnenje je, da je zadeva v tem pogledu diskriminatorna, da pac ni fer do delavcev, ki so soustvarjali dobicek. Ker so iz podjetja odsli pred izplacilom pa ne dobijo nic. Po drugi strani pa bo nekdo, ki je ravno prisel v podjetje in dejansko ni se nic pokazal, uspesnost dobil.

Kar pa se tice dokumentacije ... ja seveda, v sklep lahko poslovodstvo napise katerikoli pogoj in bo potem ok. Cetudi bo ta pogoj zgolj prisotnost na dan xx. Pri nas so revizorji tak sklep brez tezav potrdili.

Mislim, da sva o tem podali pomislek midve s TIBO. Vsaj tako sem jaz razumela njen komentar in ga potrdila.

TIBA - 08.06.2022 - 16:42

Magda:), hvala za podporo. 
20 let sem računovodja v servisu in ne dopuščam krivic delavcem ki omogočajo lastnikom plemenitenje premoženja brez da bi od tega tudi oni kaj imeli. Trudim se da jim stojim ob strani (čeprav me niti poznajo ne) sem kot nek njihov nevidni sindikalni zaupnik, srečo imam, da imam opravka z direktorji (lastniki) ki imajo posluh za moje pripombe, nasvete.

Magda - 08.06.2022 - 17:43

Popolnoma se strinjam.
Vidim, da sva obe "sindikalistki". In hvala bogu imava obe na drugi strani normalne direktorje.
Naj tako ostane!!
​​​​

anelija - 09.06.2022 - 09:07

Magda in TIBA
To, da imata normalne direktorje je samo zato, ker ti direktorji cenijo in spoštujejo delo. In vedo, da za podjetjem ne stojijo sami. Vsak mora dodati svoj kamenček. Tisti "ta pocen pocen" pa itak ne pridejo do vaju.

Magda - 09.06.2022 - 09:57

Oh so bili vseh sort ... nekateri raje luknjo v koleno kot dati 5 eur. Sramota res.
Ampak skozi leta se potem izgubijo. Grejo drugam, kjer ne tezijo in je ceneje. Ceprav jaz, priznam, ne znam dobro ovrednotiti svojega dela. In me "zmerjajo" da premalo zaracunam.

Ne razumem pa teh "podjetnikov" , res jih ne, kako jih ni sram pogledati zaposlenim v obraz. Ko jim dajejo minimum kar lahko, sami pa si privoscijo vse. In se objavljajo svoje pocukrane zgodbe v medijih. Res tega ne morem razumeti.

se opravicujem, ciste sem zasla s teme
​​​​​

Simbi - 09.06.2022 - 18:17

Vidim, da se je razvila debata o tem kaj je pravično in kaj diskriminatorno. 
Da ne bo kdo narobe razumel mojega zapisa: absolutno podpiram nagrajevanje zaposlenih. To je recept za zadovoljne delavce.
Nisem pa za stališče, da morajo dobiti vsi. S tem mislim tiste, ki hodijo v službo "da jim prođe vreme". Že res, da je takšnih čedalje manj, ampak še obstajajo.
In če je nevemkdože presodil, da je diskriminatorno, če plače za poslovno uspešnost ne dobi tisti, ki je celo leto na bolniški (ki za uspešnost podjetja v tistem letu ni prispeval nič), potem je še kako diskriminatorno, če ne dobi tisti, ki je k uspešnosti prispeval precej več, ampak ga na dan izplačila ni več v podjetju - očtno tista teta na FURSU, ki je pisala tolmačenje (citira Ana), o tem ni razmišljala.... 

Ana - 09.06.2022 - 21:13

Torej če povzamem: poslovno uspešnost izplačujete tudi tistim, ki so bili zaposleni npr. do februarja, decembra ko pa se poslovna uspešnost npr izplačuje pa mu izplačate sorazmerni del za dva meseca?
Tolmačenja Furs ali pa sodne prakse pa na to temo ni- so za porodniške in bolniške, ni pa glede bivših zaposlenih v tekočem letu izplačila?