krpan in druščina postani član

Naslov teme: Komisijska prodaja izdelkov

2031  01.06.2022 - 19:47h / Ostalo / Avtor: urht / 507 / 5

Pozdravljeni,
imam spletno trgovino z prodajo ročnih ur. Registriran imam popoldanski sp in sem normirani atipični zavezanec. 
Za slednjo situacijo iščem pomoč:
Dobil sem priložnost da svojo zalogo/ponudbo, dam na prodajo še v fizični trgovini pri urarju, ki ima registriran polni sp. 

Zanima me v tem primeru, kako je z izdajanjem računov? Lahko gospod izdaja preko moje davcne blagajne, jaz pa plačam potem njemu provizijo dogovjeno po komisijski pogodbi ali kako? Prosim vas za nasvet. Hvala in LP

SIM - 02.06.2022 - 07:02

Vem za primer, kako delajo v enem od hotelov pri prodaji spominkov. Morda pride prav. Na recepciji hotela prodajajo spominke, ki jih seveda izdeluje nekdo drug. Konec meseca naredijo obračun, koliko spominkov so prodali, potem pa jim ta, ki jih izdeluje, izda račun za toliko spominkov, kolikor je bilo prodanih.  

Urht - 02.06.2022 - 07:10

Pozdravljen, da nekako v tem principu. Problem pri meni je edino to, ker jaz nabavim ure in placam davek. Če prodajam v trgovini od gospoda, pa mora gospod izdati racun,ko stranka uro kupi. Tu me sedaj edino zanima, če lahko on izda prek njegove blagajne, pa mu jaz kasneje nakazem dogovorjeno provizijo, ali na kaksen način. Problem je tudi da jaz kot popoldanski sp imam obdavceno samo nabavo, prodaje pa ne, oziroma 4% na dobiček

SIM - 02.06.2022 - 07:45

Če bo urar prodajal ure preko svoje blagajne, potem mu vi te ure morate zaračunati. Ker ste ure dejansko njemu prodali, on pa jih sedaj prodaja naprej. In če se dogovorita za provizijo, naj vam on izda račun za provizijo, ki mu jo plačate. Lahko pa vi vaš izdan račun že zmanjšate za ta dogovorjeni procent provizije. Tako jaz stvar razumem. Res pa je, da nisem ravno doma v komisijskih prodajah. Ampak po logiki bi mi šlo tako nekako.
Ni mi pa čisto jasno, kaj vas mede pri vaši obdavčitvi. 

urht - 02.06.2022 - 12:43

Pozdravljen, Problem nastane, ker mora urar prodati ure z vkljucenim 22% davkom, jaz pa zaradi popoldanskega sp brez davka.  In tu je potem posledicno visja prodajna cena ur in nisi več konkurenčen.  Zato me zanima, če je kaksna moznost dogovora komisijske prodaje, da on izda racun za uro preko moje blagajne. Kasneje pa on potem meni izda racun od provizij?

Simbi - 02.06.2022 - 20:52

mogoče samo namig, da bosta potem oba dalje iskala informacije: prodaja za tuj račun (tudi davčno potrjevanje poteka na ta način)