krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delavec odšel v neznano

1985  27.05.2022 - 12:32h / Ostalo / Avtor: Irena / 1178 / 6

Ima kdo kakšno izkušnjo s tem, kako naj postopa delodajalec v primeru, da delavec ne prihaja na delovno mesto? Namreč odšel je v neznano, ni na bolniški (preverjeno pri zdravniku), dopusta si ni zrihtal, tudi njegovi domači ne vedo, kje je.. v bistvu uradno pogrešana oseba. Ne želimo mu prekiniti delovnega razmerja, saj je bil vedno priden delavec, vsak dan prisoten, nobenih težav na šihtu... in upamo, da uredi svoje stvari in se vrne. Zaenkrat bi mu obračunali neplačano odsotnost - vendar smo naleteli na tolmačenje, da je neplačane odsotnosti lahko samo 30 dni, potem pa se naj bi obvezno zavarovanje iz delovnega razmerja prekinilo in ga moramo odjaviti. ZPIZ-1 je imel tako določilo, vendar pa v ZPIZ-2 ne najdem?

Hvala in lp!

Joc - 27.05.2022 - 12:35

Razmišljam...

30 dni neplačane odsotnosti. Potem pa iz navedenih razlogov odpoved delovnega razmerja in odjava iz zavarovanja.

Glede na napisano od morebitnem povratku, pogovor in če bo interes po nadaljnem sodelovanju tudi v prihodnje nova sklenitev delovnega razmerja.

 

B - 28.05.2022 - 07:14

Ni druge rešitve kot izredna odpoved pogodbe, vročanje na naslov in na oglasni deski . Z dokazili o vročitvi boste lahko delavca odjavili na ZZZS, sicer odjavo ne bodo sprejeli.

Marta - 28.05.2022 - 11:41

Za začetek mu pošljite pisni poziv, da naj se odzove in sporoči vzrok odsotnosti in upraviči odsotnist....seveda navesti pogoje in roke in zakonodaje...Postopki so pač postopki in v kolikor se ne javi je pogoj za odjavo in priložitev twh dokumentov in povratnice s katero je poslano. 

SILVIA - 29.05.2022 - 13:41

Ja imeli lani tak primer......  delavca ni bilo cel teden, poslali poziv s povratnico , da naj se zglasi pri delodajalcu ...pač dopis ...da želimo pojasnilo.  Prispela povratnica nazaj da ni dvignil, podali odpoved pogodbe iz krivdnih razlogov in utemeljili . Prekinitev -odjavo smo dali z tistim dnem, ko brez pojasnila ni prišel na delo. Potem so nas klicali iz zavoda in vprašali,če smo dali poziv na vidno mesto na sedežu delodajalca. Seveda nismo, to smo naredili naknadno-njim rekli da ja seveda , poslikali in jim vse poslali . In m2 je bil urejen. V glavnem,pomembno je, da date vsa obvestila, ki ste jih poslali delavcu na vidno mesto kjer je recimo tabla-oznaka sedež delodajalca , poslikate in jim to tudi predlozite.
srečno

Irena - 30.05.2022 - 07:41

Hvala vsem!

naja - 30.05.2022 - 08:13

Morate pa poslati po zup-u (v ZUP ovojnici) drugače boste morali ponovno pošiljati.