krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpravnina

1960  25.05.2022 - 11:34h / Ostalo / Avtor: nana / 399 / 1

s 1.3. smo zaposlili osebo za ned. čas s poskusnim obdobjem 3 mesecev, ker poskusnega dela ni opravila smo ji z 31.5. dali redno odpoved o zaposlitvi s ponudbo nove pogodbe za določen čas 1 mes;
ker je bila za NČ zaposlena manj kot 1 leto ji odpravnina ne pripada, Je res tako?
 
pri pog. za DČ 1 meseca pa ji odpravnina pripada, in sicer 1/5 plače, sedaj sem pa v dvomih, ali vzamem plačo od marca do maja za osnovo ali plačo, ki jo bo prejela za mesec junij? Ta bo nižja.
Ali mora dobiti odpravnino za 4 mesece, od 1.3. do 30.6.2022? Ali za 1 mesec, od 1.6. do 30.6.2022?
 
Pa še to; odpravnina, ki jo dobi zaposleni, če je zaposlen za NČ, ali se računa samo za polna leta, ali se upoštevajo  tudi meseci ; npr 7 let 8 mes ....v tem primeru  pripada za 92 mes?

Hvala za komentarje.
 

Irena - 26.05.2022 - 08:31

1. Odpravnina pripada, vendar je znesek 0€, kar je v končni fazi tako za delavca kot za podjetje enako. Smo bili opozorjeni, da ne smemo pisati, da odpravnina ne pripada, ampak, da je znesek 0€.

2. Pri izteku pogodbe za DČ ji odpravnina pripada 1/5 osnove za odpravnino. ZDR-1 pravi, da je osnova za odmero odpravnine povprečna mesečna plača delavca za poln delovni čas iz zadnjih 3 mesecev oz. iz obdobja dela pred prenehanjem pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Glede na to bi jaz vzela zadnje 3 izplačane plače, ki bodo na voljo, ko boste obračunali in izplačali odpravnino. Dobiti pa mora vso 1/5 osnove za dohodnino, saj je tako določilo v ZDR-1. Sorazmerje na mesece se računa šele, če je pogodba (delovno razmerje) bilo nad 1 leto.

3. Odpravnina po ZDR-1 se računa za vsako leto dela pri delodajalcu, ni sorazmerja na mesece. Razen, če imate v svojih internih aktih določeno drugače. Je pa treba gledati, koliko let dela pri delodajalcu se pričakuje ob izteku odpovednega roka oz .ob prekinitvi delovnega razmerja. Mi smo imeli primer, ko smo delavki vročili odpoved, potem pa je odšla na daljšo bolniško in ji je delovno razmerje izteklo šele po 6-ih mesecih, v vmesnem času je dopolnila še 1 dodatno leto pri nas in smo ob izlačilu morali izračunati odpravnino na novo.

Lp!