krpan in druščina postani član

Naslov teme: regres pri krajšem del. času

1957  25.05.2022 - 10:49h / Ostalo / Avtor: Smotana / 677 / 5

Živjo, res sem že malo Smotana:)

Upam, da prav berem pojasnilo ministrstva ...

Če delavec dela celo leto s skrajšanim delovnim časom, npr 5 ur dnevno - dobi plačan celoten regres (in ne sorazmerni del)
Če pa dela npr. pol leta pa dobi sorazmerni del, torej eno polovico regresa.

A drži, da se sorazmernos nanaša samo na trajanje zaposlitve (torej za koliko mesecev je zaposlen), ne pa tudi za delovni čas v smislu za koliko ur je zaposlen? Torej če bi bil zaposlen za 2 uri ali 4 ure ali 6 ur dobi polni regres?

Vnaprej hvala!



Pripenjam odgovor ministrstva:
Kako je s pravico do letnega dopusta, kadar ima delavec sklenjeno pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas? Kolikšen del regresa za letni dopust mu je dolžan izplačati delodajalec?
 
ZDR daje pravico do minimalnega letnega dopusta, ki ne more biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to ali delavec dela polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Zahteva po enakem obravnavanju delavcev s krajšim delovnim časom glede pravice do letnega dopusta izhaja tudi iz Konvencije MOD št. 132 o plačanem letnem dopustu. Tako ima delavec, ki dela s krajšim delovnim časom, pravico do polnega in ne samo sorazmernega letnega dopusta.
 
V zvezi z nadomestilom plače v primeru odsotnosti z dela zaradi izrabe letnega dopusta je treba upoštevati, da je delodajalec dolžan delavcu izplačati nadomestilo plače za tiste dneve in za toliko ur, kolikor znaša delovna obveznost delavca na dan, ko zaradi izrabe letnega dopusta ne dela (deveti odstavek 137. člena ZDR-1).
 
V skladu s petim odstavkom 131. člena ZDR-1 je delavec upravičen do izplačila regresa za letni dopust sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom ZDR-1.

Roza - 25.05.2022 - 12:40

1. Če je delavec zaposlen na primer od marca do decembra, dobi za te mesece sorazmerni regres. 10/12 od celote.

2.
V skladu s petim odstavkom 131. člena ZDR-1 je delavec upravičen do izplačila regresa za letni dopust sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi,


razen v primerih, ko delavec dela krajši delovni čas v skladu s 67. členom ZDR-1 (TAKRAT dobi delavec celoten regres)

Tukaj so te izjeme:

67. člen
(krajši delovni čas v posebnih primerih)

(1) Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas.

(2) Delavec iz prejšnjega odstavka, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja, kot delavec, ki dela polni delovni čas, če s tem zakonom ni drugače določeno.

Simbi - 25.05.2022 - 17:20

Ne berete prav...

V skladu s petim odstavkom 131. člena ZDR-1 je delavec upravičen do izplačila regresa za letni dopust sorazmerno delovnemu času,za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi.

Če je pogodba o zaposlitvi za 5 ur dnevno, je to 62,5% polnega delovnega časa, zato mu pripada 62,5% regresa. 
Govorim seveda o zaposlitvi z krajši delovni čas, ki ni naštet med posebnimi primeri iz 67. člena, npr. pogodba o zaposlitvi za SDČ zaradi starševstva - tem kategorijam pripada 100% regresa (ostale kategorije iz tega člena imajo pa itak pogodbo o zaposlitvi sklenjeno za poln delovni čas).

 

Smotana - 25.05.2022 - 20:21

Hvala obema!

Sem prav razmisljala predno sem brala tole pojasnilo. Potem me je pa nekaj presinilo in sem se zmedla. Hvala za "odmeglitev"!

Milko - 27.05.2022 - 09:18

torej, če prav razumem,

4 urni delovnik ..... poln dopust in regre
določen čas ...  sorezmeni   "  "
skrajšan zaradi starševstva:  pol  "   "

LP

Teja - 28.05.2022 - 10:14

Milko , ne bo čisto tako kot si zapisal .

Če je delavec zaposlen za 4 ure, torej polovični delovni čas, potem ima tudi polovični regres.

Če pa delavec dela 4h in je :  Delavec, ki dela krajši delovni čas v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, ima pravice iz socialnega zavarovanja, kot če bi delal polni delovni čas. Tak delavec pa ima  cel regres. 

Delavki, ki je na porodniškem dopustu ji pripada cel regres !