krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ajpes,..plača po kolektivni ali individualni pogodbi

1905  18.05.2022 - 22:55h / Ostalo / Avtor: Plača / 623 / 2

V podjetju, katerega lastnik sem, ima vsak od treh delavcev drugačno plačo. Nimamo sistemizacije. Z vsakim se posebej pogajam. Ko porocam statistiko ajpesu sem v dilemi, ali gre v našem primeru za plače po individualni pogodbi, ali po kolektivni? Naj omenim, da kolektivne  pogodbe svoje dejavnosti ne poznam.


 

Irena - 19.05.2022 - 07:25

Predlagam, da pogledate, kaj je zapisano v njihovih pogodbah o zaposlitvi. Običajno je začetno besedilo nekako takole... na podlagi tega in tega člena tega in tega zakona oz. kolektivne pogodbe se sklepa pogodba o zaposlitvi ... In pa ali jim določate višino dopusta, višino regresa, malico, prevoz, višino dodatkov k osnovni plači, delovni čas... za vse enako ali je to za vsakega posebej  drugače določeno? Če so te zadeve za vse v pretežni meri enotne, bi rekla, da se bi lahko smatralo, da gre za izplačila po kolektivni pogodbi, sicer po individualni.
Lp!

Danja - 19.05.2022 - 08:21

Vi kot lastnik ste verjetno tudi direktor in za vas velja individualna pogodba, saj morate biti za svojo firmo na razpolago 24 ur na dan. Za druga dva zaposlena ne vidim potrebe po individualni pogodbi in tudi sistemizacija do deset delavcev ni obvezna. Lahko vse napišete v pogodbo o zaposlitvi in se sklicujete na branžno kolektivno pogodbo.