krpan in druščina postani član

Naslov teme: Kdaj je organiziran prevoz?

1899  18.05.2022 - 09:16h / Ostalo / Avtor: Irena / 892 / 13

Podjetje razmišlja o optimizaciji stroškov na račun tega, da ne bi več plačevalo povračila stroškov prevoza na/iz dela. Delavcem želi odrediti, da naj se skupaj vozijo na delo. Npr. delavec, ki se na neki relaciji vozi najdlje, bi pobiral delavce na poti na delo, vozil bi lasten avto.
1. Se to lahko smatra, da je podjetje organiziralo prevoz in tem delavcem, ki se bi morali voziti skupaj, potem ne bi več bilo dolžno povračati nadomestila za prevoz? Delavcu, ki bi s sabo vozil sodelavce, bi prevoz bil povrnjen.
2. Zaradi tega pobiranja sodelavcev se bi šoferju povečalo število prevoženih kilometrov in bi v več primerih zaradi tega nastal Prevoz nad Uredbo in vse obremenitve, ki pridejo zraven (mi namreč prevoz, ki pride nad Uredbo, smatramo kot bruto znesek)
3. Se za tega delavca, ki bi pobiral sodelavce na poti do dela, vožnja že smatra kot delovni čas - ob tem, da prevažanja sodelavcev seveda nima v opisu del in nalog?
4. Kaj pa v primeru, da podjetje delavcu (ki bi pobiral sodelavce) da služben avto v te namene, bi bila boniteta?

Skratka, delavci se bi morali za prevoz med seboj sami pokombinirati, podjetje ne bi najelo zunanjega prevoza.

Prosim za pomoč in vaše izkušnje v tej zadevi. Hvala!
 

sven - 18.05.2022 - 09:32

kaj si eni vse izmislijo

mr-1 - 18.05.2022 - 10:12

Se podpišem pod tale komentar - domišljija je izgleda res brezmejna!
Je morda kdo razmišljal, da lahko ta najbolj oddaljeni delavec ("voznik") tudi nepričakovano zboli, lahko se mu pokvari avto,...? Potem bodo preostali ostali brez prevoza in v najboljšem primeru zamudili v službo - ne bo potem tu strošek / škoda za delodajalca še višji? Kaj v primeru prometne nesreče? So zaposleni res tako malo vredni? Kadar se nekdo z drugim dogovori za skupen prevoz, je to njun dogovor in njun skupni riziko. Če bi to odredil delodajalec, gre pa zagotovo za opravljanje storitve prevoza oseb in temu primerno tudi dodatne potrebne ukrepe že v sklopu "varstva pri delu". Takole na hitro bi rekla, da takšna rešitev "organiziranega prevoza na delo" ne bo šla skozi..

Zdi se mi, da je tole res precej neprimeren način za racionalizacijo stroškov. Zagotovo podobni poskusi optimizacije sprožijo precej upravičenega nezadovoljstva pri zaposlenih, kar se nato zagotovo pozna pri produktivnosti in "prihranki" kaj hitro obrnejo predznak...

Extra - 18.05.2022 - 10:18

Zelo dober komentar, pod tole se pa jaz podpišem

ALJA - 18.05.2022 - 10:05

Preverite najprej kolektivno pogodbo za panogo, v katero sodite.

Extra - 18.05.2022 - 10:16

Sem izredno proti nesramnim komentarjem, na vaše vprašanje pa lahko odgovorim le -  svašta... In kapa dol zaposlenemu, ki bi pristal na tole :-) Bog ne daj, da gre v bolniško ali kakšna druga višja sila poseže vmes, jaaaooo... 

maranela - 18.05.2022 - 11:38

kapa se da dol, ko nekomu nameniš spoštovanje za neko delo. Da to kdo podpiše, je idiot! Bogi zaposleni pri takem delodajalcu.

Irena - 18.05.2022 - 12:28

Hvala za vse komentarje. Torej lahko trdim, da se tako "organiziran" prevoz ne smatra za organiziran prevoz s strani delodajalca in nam zaposlenim v vsakem primeru pripada nadomestilo za prevoz? V naši KP je namreč napisano, da delavec ni upravičen do povračila prevoza na/iz dela, če delodajalec organizira brezplačen prevoz. Ni pa definirano, na kakšen način se naj bi brezplačen prevoz zagotavljal. In ideja je padla... 

Mia - 18.05.2022 - 12:43

Po moji logiki je oragniziran prevoz delodajalca avtobus, ki ga najjame podjetje, da pobira zaposlene na določeni relaciji. Takšen primer je npr. Boxmark. V takšnem primeru niste dolžni izplačevati prevoza zaposlenemu, ker če se delavec odloči, da se bo raje vozil z avtom v službo je pol to njegova odločite in se zaveda, da ne bo dobil povrnjenih stroškov. Nikakor pa taka organizacija prevoza, ki ste jo omenili, ne pomeni organiziranega prevoza delodajalca. 
Vse rizike in pomisleke glede vaše ideje so že predhodniki komentirali :) 

Barca - 18.05.2022 - 18:37

Je podjetje sploh registrirano za prevoze, ima voznik licenco za prevoz potnikov, pa še verjetno kaj bi se našlo.

Tudi če se zaposleni sami tako organizirajo, to ni organizirani prevoz in prevoz na delo pripada vsakemu.

B - 19.05.2022 - 07:46

Obveznost podjetja je jasna, vse inovativne kombinacije lahko povzročajo glavobole.

Joz - 19.05.2022 - 09:00

Kaj človek vse doživi v dolgoletni karieri. Direktor naj bi delal manj stroškov, da bo za delavce več ostalo. Žal taka je resničnost. Kopje nja bi se lomilo na plečih delavcev.

SIM - 19.05.2022 - 13:45

Sam sem pristal v podjetju, ki je zelo "inovativno", sploh na področju izplačevanja plač in raznih dodatkov in hvatanja takšnih in drugačnih krivin. Irena, če tale prevoz ni zrasel na vašem zeljniku, potem sočustvujem z vami, ker vem, kako vam je, ko pridejo lastniki z razno raznimi umotvorinami. 
Naj pa samo dodam, da je treba tem "pametnjakovičem", ki danes vodijo firme, povedati, da so vse te njihove ideje samo na kratki rok. Pri nas konkretno smo dobili po glavi od davčne inšpekcije, plačali goro denarja za nazaj, sedaj pa imamo še sodno odločbo za nevem koliko let za nazaj in bomo spet zmetali goro denarja skozi okno. Se že sprašujem, kdo je tu nor. 
Seveda pa tudi gledam razpise, ker sem bolj "staromodne" sorte in se v "inovativnem" podjetju ne znajdem preveč.

Irena - 23.05.2022 - 13:40

Tresla se je gora, rodila se je miš. Oziroma nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Zaenkrat je vse potihnilo okoli tega :)
Hvala za vse!