krpan in druščina postani član

Naslov teme: Prispevki iz avstrije

1887  17.05.2022 - 13:41h / Dohodnina / Avtor: aJRA / 481 / 2

Ve kdo kakšen je postopek pri posredovanju (plačilu, nakazilu) prispekov iz avtrije našemu furs-u?
Sem zaposlena 4 ure v sloveniji in 4 v avstriji. Ker mi ne morejo teči leta oz. pokojninsko v obeh državah me sedaj furs obremenjuje za prispevke, ki jih je avstrijsko podjetje odvedlo pri plačah. Dobila sem namreč neto izplačilo in ne bruto. Moj delodajalec v avtriji mi noče nakazati te zneske, sama pa tudi nimam, da bi kar tako plačala fursu znesek, ki ga nisem prejela.
Ima kdo izkušnje kakšen je postopek? Sama milsim, da bi slovenija morala sama izterjati od avtrijcev te prispevke. Vendar na fursu nočejo slišati o tem. Želijo mi pa blokirati račun. Glede dohodnine mi je jasno, da bom morala razliko plačati.

Ker sem res že čisto izmozgana, bom hvaležna vsakega iskrenega in dobronamernega nasveta.

Hvala.
Lep pozdrav.

 

TIBA - 17.05.2022 - 15:16

4 ure v Sloveniji? Od tu imate placane prispevke, davka verjetno nic. 4 ure AT placani prispevki, davek nic verjetno.
Ne razumem kje je problem?

Uredništvo - 18.05.2022 - 08:39

aJRA - nekaj v vašem zapisu ne more biti odsev praktične situacije; menim, da vaš zapis NI  celoti odziv dejanskega stanja.

Če bi vam vse tole šel pisal in če ne delate na področju davkov in računovodstva, dvomim, da bi potrebno urejanje v celoti razumeli (seveda vas nikakor ne podcenjujem).
Praktičen napotek - obrnite se na ustrezno strokovno usposobljeno osebo, da vam pomaga vzpostaviti korektno stanje in vam poda praktične napotke mesečnega urejanja.

Če imate stalno prebivališče v SLO in ste v SLO zaposlena za 4 ure/teden (polovični delovni čas) = za vas velja v celoti prispevkovna zakonodaja SLO (veza Uredba 883/2004/ES; tj. znaten del zaposlitve opravite v SLO).

Praktična ureditev = obrazec A1 pridobite v SLO in ga predate tujemu delodajalcu + EVZRŠ številka za tujega delodajalca pridobljena pri ZZZS + prijava v zavarovanje po podlagi 115 + mesečno predlaganje PODO-OPSVT (in plačilo; najbolje = neposredno tujega podjetje na vplačilne račune in s pravimi sklici) + mesečno predlaganje DOH-ZAP-1 (v napovedi uveljavljate znižanje za prispevke, uveljavljate tudi v tujini plačani davek; morebitno razliko doplačate po prejeti odločbi; lahko se tudi naredi meseni obračun plače in po tem obračunu tuje podjetje za vas nakazuje potrebno akontativno dohodnino v SLO).

Še 1x = obrnite se na ustrezno usposobljeno osebo in vam naj pomaga vsaj vzpostavit pravilno stanje; v naprej pa lahko vašo tekočo mesečno obveznost urejate tudi sami.