krpan in druščina postani član

Naslov teme: prevoz potnikov po HR

1878  16.05.2022 - 15:48h / DDV / Avtor: tarazan / 352 / 3

Avtobusni prevoznik, SLO zavezanec za DDV, opravi prevoz potnikov po ozemlju SLO in HR. Račun izda naročniku SLO zavezancu za DDV, na katerem obračuna SLO DDV za prevoz po ozemlju SLO in HR DDV za prevoz po ozemlju HR. Ali se lahko HR DDV poročanje uredi preko posebne ureditve OSS in znotraj te poročamo HR DDV ali pa je potrebna DDV registracija na Hrvaškem ?

Miši - 17.05.2022 - 07:46

https://ooz-maribor.si/informacije-za-prevoznike-o-prevozu-blaga-prevozu-potnikov-poostrenem-nadzoru-inspektorata-za-delo/

tu je razlaga za občasni prevoz potnikov če kaj pomaga

Uredništvo - 17.05.2022 - 07:56

Ne more uporabljati posebne ureditve, če je naročnik davčni zavezanec, identificiran za namene DDV. Posebna ureditev VEM se uporablja za storitve, katerih prejemniki so osebe, ki niso davčni zavezanci (končni potrošniki) - res je, da storitev dejansko koristi potnik - končni potrošnik, vendar se storitev zaračuna davčnemu zavezancu. Posledično se posebna ureditev VEM (OSS)  ne more uporabljati. 

Na ozemlju Slovenije imajo sicer tuji davčni zavezanci, ki opravljajo storitve cestnega prevoza potnikov, možnost, da uporabijo posebno ureditev za opravljanje storitev mednarodnega občasnega cestnega prevoza potnikov (to pomeni registracija, prijava prevozov, izpolnjevanje obračunov itd.). Poglejte, kako je na Hrvaškem. 

Vabljeni na praktični webinar - UPORABA SLUŽBENIH VOZIL PRI DAVČNIH ZAVEZANCIH - ZDoh-2, PSV, ZDDPO-2, ZDDV-1
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/154/webinar-uporaba-sluzbenih-vozil-pri-davcnih-zavezancih--zdoh-2-psv-zddpo-2-zddv-1
 

pajdo - 17.05.2022 - 09:57

Morda bo tole v pomoč:
https://www.porezna-uprava.hr/PdviEu/Stranice/Strani-autobusni-prijevoznici.aspx