krpan in druščina postani član

Naslov teme: Izdan račun za prevoz blaga prejemniku izven EU

1877  16.05.2022 - 13:55h / DDV / Avtor: Mojca / 316 / 1

Podjetje je v fazi izvoza blaga  na Japonsko, blago še ni zapustilo območje EU in kaka v luki.
Slovenski podizvajalec za prevoz je podjetju zaračunal prevoz iz Slovenije do luke v FR  brez obračuna DDV po 1.tč.52.čl, sklicujoč se na Izvozno carinjenje in priložen CMR.  Podjetje, ki je prejelo račun za prevoz , računa ni zvedlo v P- RAČ.
Ali je ravnalo pravilno?
Sedaj  podjetje-izvoznik-ločeno od blaga zaračuna prejemniku-kupcu  blaga izven EU, stroške prevoza, ki mu ga je zaračunal prevoznik.
 
Na izdanem  računu za prevoz  ni izkazan DDV, sklicujoč se na 1.tč.52.čl. ZDDV-1.
Ali je izdan račun pravilno formuliran in ali se v piše v I- RAČ oz. ali se evidentira v DDV-O obrazec ? Ali tako izdani računi vplivajo na odbitni delež?

Uredništvo - 16.05.2022 - 14:36

Slovenski podizvajalec se sklicuje na oprostitev plačila DDV skladno z e) točko prvega odstavka 52. člena ZDDV-1, v kolikor storitve prevoza opravi neposredno za izvoznika (pošiljatelja) oz. za naslovnika (prejemnika) blaga. Navedena transakcija se vpisuje v DDV-O.
Berite naslednje pojasnilo FURS na "popolni davčni rešitvi":
https://www.superdavki.com/article/16441/ref_cat/41

Izvoznik blaga, ki storitve prevoza blaga zaračuna svojemu naročniku iz tretje države, se ne more sklicevati na toločbo 52. člena ZDDV-1, ker kraj opravljanja storitev ni v Sloveniji (glede kraja opravljanja storitev se uporabi prvi odstavek 25. člena ZDDV-1 - kraj je tam, kjer ima naročnik sedež dejavnosti). Transakcija se ne vpisuje v DDV-O.

Vabljeni na praktični webinar - UPORABA SLUŽBENIH VOZIL PRI DAVČNIH ZAVEZANCIH - ZDoh-2, PSV, ZDDPO-2, ZDDV-1
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/154/webinar-uporaba-sluzbenih-vozil-pri-davcnih-zavezancih--zdoh-2-psv-zddpo-2-zddv-1