krpan in druščina postani član

Naslov teme: strošek elektrike, telefona s.p.

1870  16.05.2022 - 10:14h / Ostalo / Avtor: Hilda / 603 / 5

Spoštovani,
Imam s.p.-računalništvo-svetovanje in delo opravljam v lastnem stanovanju, katerega edina lastnica sem jaz.
Zanima me ali bi lahko sorazmerni del elektrike in telefona ,dala v stroške in imela tudi vstopni DDV , saj sem zavezanec za DDV.  
Moja računovodkinja trdi, da ne.
Hvala za vaš odgovor. 
Lep pozdrav     Hilda

TIBA - 16.05.2022 - 10:21

Glede na pojasnilo Fursa za sredstva ki jih nimate v poslovnih knjigah (vase stanovanje), sprejmete sklep v katerem dolocite % stroskov ki jih ustvarite na dejavnosti (lazje rect kot narediti), v enakem % odbijate ddv.  Uredite racune na sp.
Jaz imam tako urejeno pri stranki za internet, smo urejali predlani v decembrskem  ddv za celo leto nazaj, Fursu sem k ddv-o prilozila sklep in so mi potrdili vstopni ddv.

Hilda - 16.05.2022 - 10:46

Tiba , hvala za vaš nasvet.
Bom še računovodstvo zamenjala ..........

Hmm - 16.05.2022 - 11:02

Mnim, da vam je računovodja prav odgovoril. Vi pa bi morali svoje želje bolj jasno opredeliti. Z uveljavitev stroškov morate imeti ustrezne pravne podlage in posredno tudi ustrezne knjigovodske listine.

Mojca - 16.05.2022 - 13:03

ham,  tudi mene to zanima, a ima še kdo kakšno mnenje glede tega, mislim da je aktualno, saj veliko ljudi zdaj dela doma.
 

Extra - 16.05.2022 - 13:38

Če s.p. poslovnega prostora, ki ga ima v lasti in ga uporablja za opravljanje dejavnosti, ne prenese iz svojega gospodinjstva v podjetje, potem ne da so samo stroški vlaganj davčno nepriznani, ampak tudi vsi stroški, ki se nanašajo na poslovni prostor (elektrika, ogrevanje,... ipd). Včasih smo res pisali sklepe in procentualno določili koliko stroškov je za s.p. in koliko privat.
Telefon in internet je za moje pojme druga stvar in se da enostavno spremeniti na s.p. Velikokrat imajo s.p.-ji narjene biznis pakete, ki poleg neta in telefona vključuje tudi TV, ampak ker ga tole kot dobrega gospodarja podjetja pride celo ceneje v paketu, ni debate glede odbitka vstopnega DDV - absolutno odbijam.

Glejte, da ne bo pomote, vsi vemo, da je za poslovanje potreben neki prostor, da nastanejo stroški, ampak FURS davčno obravanava stroške drugače, kot bi jih mi...