krpan in druščina postani član

Naslov teme: Obračun plače po sodni odločbi

1834  11.05.2022 - 12:31h / Ostalo / Avtor: mik / 529 / 4

Po sodni odločbi smo morali obračunati plače za lansko leto.
Minimax za mesece, ki se nanašajo na lansko leto ne tvori temeljnice.
Ali moramo "strošek" plač knjižiti v breme kapitala
ali lahko strošek knjižimo v  letošnje leto ?

lp

Meri - 12.05.2022 - 11:24

Jaz sem to knjižila v tekoče leto. Je bilo pa samo za enega delavca in samo 1 oz. 2 meseca, ni bil neki bistven znesek.
 

SIM - 12.05.2022 - 11:30

Jaz bi tukaj tudi lepo prosim potreboval pomoč. Po sodni odločbi imam za izplačati delavcem, ki pri nas niso več zaposleni. Naše vodstvo sploh ne ve, na katero obdobje se to nanaša, ker naj bi to bilo za več let za nazaj. Kar je problem, ker ne vem, kako bom oddal rek brez obdobja. Iz papirja, ki smo ga dobili iz sodišča, je razvidno samo, koliko morajo dobiti neto in od katerega bruta je treba obračunati prispevke. Da je stvar še bolj zakomplicirana, moramo to izplačati v naslednjih šestih mesecih, vsak mesec enak del. Po vrhu vsega pa je eden od teh delavcev že umrl in je do tega denarja upravičena njegova vdova. Sem klical na FURS, kako naj naredim za mrtvega človeka in mi ne znajo odgovoriti. Rekli so samo, da takšnega primera še niso imeli.
Če ima kdo kako pametno idejo, kako naj vse skupaj naredim, bi bil zelo hvaležen. Prvo izplačilo imamo že v naslednjem tednu. Hvala vsem za pomoč.

mik - 13.05.2022 - 14:05

Hvala meri. Tudi jaz sem vrgel vse v tekoče leto.
SIM - naknadna izplačila štejejo tudi v delovno dobo (M4), zato bo verjetno potrebno ugotoviti obdobje. Preverite ali gre za premalo izplačan dohodek ali se dohodek nanaša na obdobje, po prenehanju delovnega razmerja. V tem primeru je potrebna  tudi prijava
v zavarovanje za obdobje za katerega izplačujete dohodek.

SIM - 13.05.2022 - 15:02

Sigurno gre za premalo izplačan dohodek v času delovnega razmerja, pri nekaterih gre za obdobje več let. Največji štos je, da mi tudi na FURSU ne znajo pomagat. Pravijo, da takega primera sploh še niso imeli. Da pa bi še za mrtvega človeka morali plačevati prispevke, pa sploh ne vejo. Tako da mi sploh ni jasno, kako to izpeljati, da bo prav. 
Mik in Meri, ali sta vidva dohodnino tudi povprečila? Oddajala sta rek 1095? Dohodninsko lestvico sta upoštevala letošnjo, ker je letos izplačilo?