krpan in druščina postani član

Naslov teme: NEKURANTNO BLAGO

1750  03.05.2022 - 01:01h / Ostalo / Avtor: IRENA / 447 / 4

KAKO SE POKNJIĆI NEKURANTNO BLAGO?
STRANKA JE ODPELJALA KAR NEKAJ BLGA NA SUROVINO, ZDAJ PA NE VEM, KAKO TO POKNJIŽITI, KER ŠE NIKDAR NISEM IMELA TAKŠNEGA PRIMERA. GRE ZA TO, DA JE LASTNIK FIRME UMRL, ZADEVO JE PREVZEL SIN, KI PA BI RAD ČIMPREJ ZAPRL FIRMO.  ZALOG JE KAR NEKAJ (TRGOVSKO BLAGO IN ZALOGE MATERIALA).  NA SUROVINI SO MU DALI ZNESEK KILAŽE ODPADNEGA BLAGA, KAKO PA NAJ JAZ ZDAJ TO POKNJIŽIM????  jE POTREBNO OBRAČUNATI TUDI DDV  LEPO PROSIM ZA POMOČ, SAJ SE PRVIČ SREČUJEM S TAKŠNIM PRIMEROM. PROBLEM JE TUDI V TEM, DA JE BIVŠI LASTNIK NABAVLJAL BLAGO, EVIDENC NI VODIL IN ZDAJ IMAMO ZA CCA 20.000,00 VREDOSTI ZALOG.RES JE VSAKO LETO PRINESEL ZNESEK, KOLIKO ZALOG ŠE IMA NA ZLOGI, KER JE ZALOGE VODIL SAM,  TODA ZDAJ JE TA ZNESEK PRECEJ VELIK IN NE VEM KAJ SPLOH NAREDITI.  LEPO PROSIM ZA POMOČ.
ČE OVREDNOTIM TO NEKURANTNO BVLAGO PO 0,10 EUR ALI BO TO V REDU? kkKO PA JE GLEDE DDV????????  KAKO IN KAM NAJ TO RAZKNJIŽIM?  LEPO PROSIM ZA POMOČ.   HVLA VAM ZA KAKRŠENKOLI NASVET.

TIBA - 03.05.2022 - 06:45

Ddvja od nekorantnih zalog ni, ker je tržna vrednost 0. Vendar je treba to dokazati. In en dokaz imate, za tisti del ki ste ga dali na odpad. Ampak ali gre res za nekorantne zaloge in s tem neobračunan ddv,  pa berite 17 člen Pzddv in naj se sin odloči kako bo zagovarjal ddv da ali ne. Priporočam tudi branje srs 4. Na podlagi tega boste znali ravnati tudi v ddpo. Nikakor pa se ne odločajte v njegovem imenu! Navedite mu zakonski okvir, v mojih očeh ste kot računovodja to dolžni in naj se on odloči.
Sestavite zapisnik kot računovodja,  v katerem navedite dejstva (da niste nikoli prejeli kosovnega popisa, temveč le vrednostnega in da je družba dala v uničenje vse zaloge)  in naj vam sin zapisnik podpiše. Seveda vključite tudi del z vidika ddv, zddpo...glede na zgoraj zapisano.
Na podlagi zapisnika spraznite konte zalog in (ne)obračunate ddv. 
Blago knjizite 702/66, material 405/310, , morebitni ddv pa 480/260. Jaz imam analitiko za tovrstne primere.

Tanja - 03.05.2022 - 08:49

Tiba
Ali gre odpis blaga v DDV - v knjigo izdanih računov ?
LP

TIBA - 03.05.2022 - 09:06

Zddv in pzddv o primanjkljaju govorita govorita o "dobavi", torej ne o popravku odbitnega ddv, ampak o obračunanem ddv. Če odpis podleže ddv sankciji, tore ja, obračunani in v knjigo if.

Hmm - 03.05.2022 - 09:07

V kolikor nimate ustreznih listinskih podlag ne morete narediti nič. Za popis zalog je odgovorno poslovodstvo. Za uničenje zalog potrebujete ustrezna dokazila. Če je pred uničenjem obstajala knjigovodska vrednost zaloge potem je potrebno za zalogo, ki je bila namenjena uničenju popraviti vrednost na 0 in ustrezno poknjžiti. Šele ko ima blago ali material knjigovodsko vrednost enako 0 obračunate ddv od osnove 0, torej ddv-ja dejansko ni. Vendar pa morate za knjiženje imeti ustrezne listine. Če računovodstvo izdeluje listine, ki se nanašajo na vrednotenje in gibanje zalog materiala in blaga (seveda to velja tudi za polproizvode in proizvode) potem je tudi to računovodstvo odgovorno za stanje teh zalog.