krpan in druščina postani član

Naslov teme: Investicijska olajšava DDD

1661  22.04.2022 - 10:25h / Dohodnina / Avtor: prvič s.p. / 488 / 3

Kako je z investicijsko olajšavo, če opremo ( vrednosti do 500 €) dam med drobni inventar s 100% odpisom. (in ne takoj med stroške). Tako jih imam v registru. Ali jih lahko koristim kot olajšavo?. Namreč moj računovodja je to prvič slišal, ena znanka ki dela v rač. je rekla da to ne gre. Na  predavanju ki sem ga poslušal pa so rekli, da čisto komot lahko, da to se tudi da in da naj pogledamo kaj bi lahko vse uveljavljali.
Prvič imam s.p. in sem malce v dvomih, ali naj dam notri. Saj poiskusim lahko, potem pa če bodo zavrnili olajšavo se to popravi, ali kako?
Hvala za odgovore. Ker sem od 3 različnih računovodij dobil pač različne odgovore, vprašam še tukaj.
LP,

F.r.a.n.j.a. - 22.04.2022 - 11:10

Če  ste v registru OS  vnesla tudi osnovna sredstva do  500€  , lahko pri prvi nabavi 100% odpišete (7.5 davčnega obračuna) istočasno pa lahko uveljavljate olajšavo za investiranje. Samo pazite, amortizacijo teh osn.sredstev izločite v dav.obračunu v 6,20. S tem pa "zgodba" ni zaključena. V naslednjih letih (do dokončnega amortiziranja ) prav tako za ta osn.sredstva v 6,20 izločujete amortizacijo.
Vem, da se  večina računovodij  za to varianto ne odloča, ker je potrebna evidenca. Jaz sem se odločila, ko je ta novost ogledala "luč sveta", sedaj se pa za to varianto odločam  le v redkih primerih.
Lep pozdrav

prvič s.p. - 22.04.2022 - 11:27

F.r.a.n.j.a hvala za odgovor. Hvalažen sem, ker ste nekateri na forumu tako pripravljeni pomagati.
Kako pa se tista amortizacija potem izloči. Ko preverim register mi sicer piše 20% amortizacija, ko pa grem gledati knjižbe je pa že vse odpisano? Ali bi moralo biti tako? Ali je to kakšna napaka s strani računovodje.  V prihodnje bom tako normiranec, tako da register, kolikor mi je znano moram voditi. Izločitve mi pa v prihodnje potem ne bo potrebno delati, za lansko leto pa jo moram?
Lep pozdrav

F.r.a.n.j.a. - 22.04.2022 - 12:16

Odpis se prikaže samo v davčnem obračunu- v 7.5, amortizacija se obračunava skladno z izbrano amortizacijsko stopnjo (davčno priznano največ 20% za opremo) in se amortizira ter prikaže v IPI, v popisnem listu  ni 100% odpisa, zato se v obračunu amortizacije vidi kolikšen del odpade na že odpisana osn.sredstva v dav.obračunu ter se izločujejo v 6.20. Naj povdarim, da se vse dogaja samo v davčnem obračunu. Neodpisan vrednost teh osn.sredstev se zmanjšuje skladno z amortiziranjem ( tam ni 100% odpisa).
Lahko bi se napisal "roman" skladno s SRS 2016, kaj do 500 € v register, kaj v strošek kot drug material,  sprejeti sklepi in rač.usmeritve  podjetnika...itd.
Lep pozdrav