krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delati zase

1541  13.04.2022 - 13:11h / Ostalo / Avtor: Neznanec / 921 / 20

Zdravo!

Že nekaj časa spremljam forum in hvala za res uporabne odgovore in nasvete. Malo me zanima, kakšne so kaj izkušnje vas, ki imate svoje servise. Jaz sem trenutno računovodja v enem podjetju, delam vse od saldakontov do bilanc, tudi plače in obračun DDV. Naša prihodnost ni ravno svetla. Razmišljam o tem, da bi si našel kaj drugega, sem pa tudi že pomislil, če bi si poiskal nekaj strank, pa bi delal zase. Sicer sem kar ziheraš, ampak dobro, včasih imam tudi kakšno drzno idejo. :)
Kakšne so kaj vaše izkušnje? Vidite več plusov kot minusov? Bi šli še enkrat od začetka? Ali se morda ne bi več odločili za to in bi se raje zaposlili kje drugje? Jaz se sicer ne bi šel na veliko. Nekako bi si vzel toliko strank, kolikor se jim lahko kvalitetno posvetim. Nisem eden tistih, ki samo knjiži, za seboj pa nič ne pogleda.
Hvala za vaša mnenja in odgovore.

TIBA - 13.04.2022 - 13:29

Velik plus je, da si sam kreiraš delovni čas, velik minus, odgovornosti in tisti slavni stavek iz zgd, da kot sp-ji odgovarjamo z vsem svojim premoženjem. Jaz imam vsak mesec na "strani" sredstev za poplačilo vseh sp obveznosti za 2 meseca. Dokler ne plačam mesečno vsega kar moram, plače zame ni-previdnost mati modrosti.
Izpogajati morate cene s katerimi boste po odbitju stroškov dejavnosti lahko živeli (če izpostavim "preživetveni vidik") , hkrati sami presodite kaj je vaš minimum zaslužka do katerega menite, da ste za odgovornosti zaslužni. Tu se vam bo gotovo zatikalo, saj spremljate sceno na trgu, gotovo.
Pomemben vidik je tudi cena/čas...jaz sem sama in letos še nisem prišla domov iz pisarne prej kot ob 20 uri (imam 25 firm), preveč :( Nekaj jih bo po bilancah odletelo.
Sama sem na trgu 2 leti kot sp (prevzela firmo delodajalca s strankami vred), pa odkrito priznam, da me včasih ima da bi šla za knjigovodjo za minimalca ali k "najboljšemu sosedu" med police. 
Veseli me, če se bo nam na trgu pridružil nekdo, ki resnično misli tako kot ste zapisali v dveh predzadnjih stavkih :)
Dobrodošli ce se opogumite :)

Lea - 13.04.2022 - 20:50

Tudi med policami ni lepo...slabi odnosi.  

TIBA - 13.04.2022 - 21:36

Ne podcenjujem dela med policami...a odgovornosti se gotovo ne morejo primerjati. Odnosi pa, kot si jih naredis :)

Mia - 14.04.2022 - 06:45

Včasih, ko sem še delala v servisu, sem velikokrat rekla, da grem raje kure gor vesit, ko pa dea še delam dalje v servisu :):) ...Ja, sploh v času bilanc je bila taka morala...
Drugače pa, plusi v servisu, nekak jih ne najdem.... Definitivno sem za podjetje, pa čeprav si računovodja, knjigovodja , kadrovnik, tajnica, socialna delavca , čistilka in še kaj v enem... Delovnik 8 ur, pa šibaš domov, brez, da kaj vlečeš s sabo. V glavnem, stres v  servisu ali cel kup zadolžitev v računovodstvu ? Jaz sem se odločila za drugo, mirno spanje ponoči - neprecenljivo. :):) 

Mia - 14.04.2022 - 07:00

Pa tudi, če greš na svoje, je še po moje večji pritisk, saj moraš najti stranke, ki jim lahko normalno računaš, da si lahko privoščiš toliko strank, ki jih potem tudi kvalitetno knjižiš. In vse te stranke ti morajo tudi redno plačevati. 

davekaj - 14.04.2022 - 07:19

Jaz pa imam oboje izkušnje, najprej v službi kot knjigovodja, potem v rač servisu, potem multinacionalke kot računovodja/vodja računovodstva in sedaj spet rač servis-moj, tudi zaposlujem. Če želiš dobro, pravočasno oddelati je stres na obeh del mestih. Službe od 8-16 nisem nikoli poznala, ker sem vedno imela zahtevnejše pozicije. Rač servisi so se z leti tudi spremenili in če ostane podaljšan rok za bilance do 30.04. potem smo zmagali. Stranke je potrebno izobraziti do določene mere, postaviti pravila sodelovanja, potem tudi klicev ob 21h ni več. Meni je rač servis prihodnost - svetla prihodnost.

Maja - 14.04.2022 - 09:05

Bi se morali računovodje začeti že sedaj pogajat, da se uzakoni rok oddaje 30.4., vsak pa naj odda ko pač lahko,tako eni že januarja, drugi februarja, tretji marca in tisti, ki imajo največ tudi aprila.Da ne bo komentarjev, da ni potreben ta podaljšan rok.Dajmo se zavzet za varstvo našega zdravja in solidarnost  - prijazno do naše družine, saj moramo biti sicer  več v pisarnah, kot doma. Vedno so v tem obdubju še druge dodatne obveznosti in poročanja, ki so kot za nalašč stempirana na to prvo trimesečje.To je tudi čas, ko so vedno obolenja večja, tudi če ni covid, je pa gripa, viroze itd

Ana - 14.04.2022 - 09:58

No, zdaj smo pač marca gagali....potem bomo pa aprila, pa še datum inventur bo prestavljen in se bodo usklajevale vse do 25.aprila......potem pa res za 1. maj kot vsi ostali na počitek......seveda če,.......

e.t. - 14.04.2022 - 15:03

Ana ne razumem vaše nejevolje. Če vam stranka hodi po živcih , ker vam ne dostavi dokumentov jo pač odpikajte ... Upam, da se uzakoni rok oddaje do 30.4. ..

Anja - 14.04.2022 - 09:09

Jaz sem računovodja sama zase že zadnjih 15 let in ne bi menjala za nič na svetu (prej sem delala v večji multinacionalnki). Prej sem delala od jutra do sutra, zdaj imam svoj delavnik, ki si ga prilagodim kot meni ustreza. Delam od doma, ker mi tako paše (nekateri rabijo menjavo prostora/okolja). Strank imam toliko, da imam običajno bilance zaključene že v začetku marca (90%) - običajno ostane nekaj strank, ki malo zamujajo s kakšnimi papirji in pa nekaj tistih, ki jih bomo samo oddajali tik pred zdajci zaradi takih ali drugačnih razlogov. Stranke si lahko sama izbiram oz. jih zavrnem/prekinem sodelovanje, če nismo 'na isti valovni dolžini'. Med letom pa imam v povprečju dela za en teden na mesec... Vem, veliko se vas s tem 'mojim urnikom' ne bo strinjalo. Zavestno sem se odločila za več časa in manj denarja. Vendar vsak ima svoje potrebe in želje in svoj način življenja. Ko si sam, si lahko razmerje denar/čas v veliki meri sam reguliraš in ta svoboda je meni najpomembnejša. 
Včasih mi morda zmanjka kakšno 'drugo mnenje' ali kakšen 'brain storming', kar pa zlahka najdem na internetu (forumi, strokovni portali...)
Uspešno na novi poti, če se tako odločiš :)

muc - 14.04.2022 - 10:24

Anja "Med letom pa imam v povprečju dela za en teden na mesec... "
Anja kakšne stranke pa to imate? Dosegate tako visoke pavšale?
Tako bi bilo res OK, pa se bojim, da večina nas ostalih nima takšnih strank.
Bravo, čestitam.

Potrebujemo sindikat!

Anja - 15.04.2022 - 09:49

Muc, sem predvidela kakšne komentarje... in zato sem dodala, da mi je pomembnejši prosti čas kot pa denar. Nimam ne veliko strank, ne visokih pavšalov, imam pa veliko prostega časa. 
Svojo zgodbo in način razmišljanja sem zapisala, da mogoče lahko komu pomagam, da vidi širšo sliko in da obstajajo drugačne možnosti. Vsakdanji ritem nas spravlja v 'tunelski vid' in velikokrat ne vidimo drugih možnosti in izhodov iz svojih stisk in začaranega kroga življenja. 

Neznanec - 14.04.2022 - 11:21

Wow, koliko mnenj in odgovorov. Se je kar ogenjček prikazal za "hot topic". :)
Hvala vsem, vsi komentarji so povsem na mestu. Vidim, da imate res različne izkušnje. In ja, tako kot so računovodje različni, so različne tudi stranke. Očitno je se res moraš malo potruditi, da najdeš dobre, vzgojene in urejene stranke, s katerimi nimaš toliko dela, pa da ti še redno plačajo. Da dosežeš to, kar je dosegla Anja, rabiš kilometrino. Da lahko izbiraš, koga boš imel in koga ne. Na začetku po moje moraš vzeti vse, kar pride pod roko. Čeprav verjetno s tem pljuneš sebi v skledo, ker dobiš vse tiste, ki se selijo od servisa do servisa, so v razsulu in na koncu dolžni vsenaokrog.
Kako pa kaj določite ceno? Glede na to, da ni nekega reda na tem področju. Vem pa tudi, da je na trgu svašta... In vem, da nekateri delajo za mizeren denar. Sem celo slišal za enega računovodja, ki s.p.-ju, ki je mesečni davčni zavezanec, ima enega zaposlenega,  računa 60,00 EUR na mesec. Kar se mi zdi zelo malo. Koliko takšnih potem rabiš, da preživiš? To pa potem res delaš cele dneve, da si na koncu pokriješ samo prispevke.

TIBA - 15.04.2022 - 12:55

Cenik...jaz izhajam iz tarif Zbornice rač.servisov iz leta 2009 (ki jo je avk prepovedala :(). 
Ker sem iz Štajerske seveda s popustom (20-30%) na te tarife, ker mi polne tarife ne bi nihce plačal. Od letos pa, prvič, pribijam inflacijski dodatek 4,9%.
 

Neznanec - 15.04.2022 - 13:53

Imam tudi jaz v kotičku možganov nekje, da je obstajala ta tarifa. Sem že guglal, pa je nikjer nisem našel. Mogoče zato, ker je prepovedana, pa so jo odstranili. :) Mogoče veste, se jo da še kje dobiti?
TIBA, morda pa bi midva lahko sodelovala. :) Štajerska, Prekmurje, vsi smo tu nekje ... Rabite koga, da vam malo štrene meša?

muc - 14.04.2022 - 13:34

Neznanec, od kje pa ste. Tudi to je pomembno. V LJ je dosti lažje priti do strank in v povprečju so tudi bolj bogate.

Neznanec - 14.04.2022 - 15:07

Sem iz Pomurja. Ampak dobro, kar nekaj uspešnih podjetnikov je tudi tukaj. Pa danes se na daljavo da tudi marsikaj narediti.

mik - 15.04.2022 - 13:03

60 € na mesec?
Potrebno je narediti kalkulacijo.
Da preživiš potrebuješ najmanj 2.000 prihodka/mesec
To je 33 takšnih strank.
Na servisu delavka obdeluje od 20 - 25 strank, odvisno od velikosti.
Mesečnih stroškov je cca 800 € brez upoštevanja interneta in tefona
451 € - psv, 86 € ak.doh, 50 € literatura/seminarji, 50 € pisarna (barve, papir,,,)
170 € program za 40 strank, 100 malica = skupaj 800 € brez upoštevanja interneta in tefona,
če delaš doma .....
Ostane cca povprečna neto plača 1.200 €,
če si na najemnini, pa se ne izide.
 

TIBA - 15.04.2022 - 13:11

Mik, akontacija davka ni strošek :) je pa za mesečni  finančni tok zelo pomembna in ja, seveda davek na koncu tudi

Neznanec - 15.04.2022 - 13:54

Pa saj ravno to... že če malo po logiki delaš, ugotoviš, da to sploh ne gre skozi. Razen kak upokojeni računovodja, ki dela za dušo še malo ob strani. :) Preživet pa tak ne moreš od tega. Oziroma ja, od jutra do sutra, na koncu pa ti ostane samo za položnice. To pa tudi nima smisla. Vsaj meni ne.