krpan in druščina postani član

Naslov teme: odpoved računovodstvu

1380  31.03.2022 - 16:19h / Ostalo / Avtor: obupani s.p. / 1746 / 21

Pozdravljeni, potrebujem pomoč, imeli smo računovodstvo na zelo oddaljeni lokaciji in smo se odločili, da prekinemo pogodbo in si poiščemo računovodstvo v bližini pisarne. Staro računovodstvo je to bolj ali manj dobro sprejelo in smo se dogovorili, da bo oddalo podatke na AJPES in Furs danes 31.03.2022, novo računovodstvo pa dobiva dokumente že za 2022. Sedaj pa so se pojavili problemi, nočejo predati dokumentacije,čeprav so dobili takoj ko je bil račun izstavljen tudi plačilo. tudi zaključne podatke za AJPES in FURS so že dobili poravnan račun, čeprav danes podatki niso bili še oddani. Kam se obrniti, da dobimo svojo dokumentacijo nazaj? Prosim za nasvet

Hmm - 31.03.2022 - 16:39

Poglejte najprej kako imate zadeve opredeljene v pogodbi. Vašo dokumentacijo so vam dolžni izročiti  v kolikor vam je ne izročijo pa jih najprej pisno opozorite. Poiščite si pravnega zastopnika. Oni so vam dolžni izročiti dokumentacijo v celoti za vsa pretekla in plačana obdobja  če zamujajo pomeni da niso vsega naredili. V primeru da boste morali plačati kakšno kazen jo izterjajte od njih. Oni so proti vsm v tem primeru tudi odškodninsko odgovorni 

obupani s.p. - 31.03.2022 - 16:46

to je res obupno, ko je sedanja računovodkinja zahtevala podatke,da si vnese otvoritev, so poslali bruto bilanco, nezaključeno, ker je bila obračunana amortizacija, je zahtevala register os, in je dobila odgovor, da registra nimajo, ker so vedeli,da stranka odhaja in se jim je zdelo neumno,da odpirajo stranko v OS, če imajo samo eno osnovno sredstvo.- to lahko izjavi računovodja?? Pravno pomoč že, kako pa pridobiti dokumentacijo, ali bi bilo smiselno se obrniti na  tržno inšpekcijo, policijo...? Res smo obupani, glede nato, da smo vse tekoče poravnavali v prepričanju,da je vse ok, kot pravim, tudi oddaja bilance oz . podatkov na AJPES in FURS je bil izstavljen v začetku marca račun in tudi naslednji dan poravnan.

Hmm - 31.03.2022 - 18:37

Če želite mi sporočite svoj kontakt in vas jutri kontaktiram.

Hmm - 31.03.2022 - 18:33

Predlagam da javno objavite za kateri r.s. gre. In jom to tudi sporočite. Predati vam morajo vse listine. Ali so vam predali letno poročilo? 

obupani s.p. - 31.03.2022 - 19:05

žal še ni bilo oddano,kot rečeno plačano po njihovem računu že dne 14.03.2022,je pa računovodski servis iz Ljubljane

mimi - 31.03.2022 - 22:43

Poskusimo biti v tej zadevi pozitivni. Nobena juha se ne poje ....

Nova racunovodkinja lahko redno knjizi tekoce zadeve tudi brez popolne otvoritve. Malce sicer tezje, ampak gre. Ko bo na Ajpesu oddano, bo pa lahko popravila otvoritev. Morda ne bo cisto perfektno, ampak se da. In tako imate skoraj leto dni casa, da uredite prenos dokumentacije.

Ne navajate ali sploh nocejo predati dokumentacije in vzroka za to. Ce ne zelijo predati, imajo verjetno nek razlog. Ce je razlog kar tako nekaj (njihova kaprica), potem boste to uredili z dopisom pravnega zagovornika. Ce je razlog upravicen, boste uredili na vasi strani.

Morda pa je to zacasna situacija (k temu se nekako jaz nagibam) in samo TRENUTNO nocejo predati dokumentov. Morda imajo ful guzvo v teh dneh in jim predaja ni prioriteta. Zelo verjetno se niso naredili vase bilance (kot sami vidite se ni oddano) zato tudi ne morejo predati. Ne zagovarjam nikakor njihove strani. In ce je taka situacija bi bilo primerno, da vam to povedo odkrito.

po drugi strani pa tudi ni morda primerno od nove racunovodje, da ustvarja "paniko" v tej meri, da se vi pocutite popolnoma obupani, kot sami pravite. Umirite strasti in se bo uredilo, sem prepricana.

mimi - 31.03.2022 - 22:47

Pa se to ... glede varovanja podatkov 

Nova  racunovodkinja ni upravicena, da karkoli zahteva od prejsnje. Med sabo si sicer obicajno pomagamo, ni pa to nasa obveza.

Prejsnja racunovodkinja ima obvezo predati stvari vam, torej primopredajo urejate vi in ne nova racunovodkinja. Le z izrecnim pisnim pooblastilom lahko prejsnja preda karkoli novi. Drugace krsi varovanje podatkov.

obupani s.p. - 01.04.2022 - 06:53

ni osnove, da ne predajo dokumentacije, ker so bile storitve redno poravnane, ni bilo sporov, mi smo na "željoˇ" novega računovodstva prosili za otvoritveno bilanco, odprte postavke ter register os. Pa najprej ni bilo odgovora, sedaj pa pravijo ali res želi nova računovodkinja vse na pladnju? Prosim? Kakšen način pa je to? Ne vem, zakaj ste mnenja, da novo računovodstvo ustvarja "paniko", glede na to, da so dobili plačano storitev oddaje bilance na furs in ajpes, pa smo včeraj dobili še mail, da je bilo dogovorjeno,da to naredi novo računovodstvo, pa še dokumentacije nismo prejeli....Se vam zdi to pravilen način delovanja računovodstva?

mimi - 01.04.2022 - 07:52

Tu sedaj navajate nova dejstva, ki mi prej niso bila poznana.

Kot je napisal-a hmm je resnicno videti da servis ni strokoven niti eticen.

Upam da imate opravljen primopredajni zapisnik. Verjetno pa nimate, ce nimate zagotovila o oddaji.

Takoj torej preverite kaj tocno je pisalo na racunu, ki ste ga placali. Ce je navedeno priprava in oddaja letnega porocila in davcnega obracuna ... potem s tem takoj do odvetnika, da spise zahtevo za oddajo. Ce pise samo racunovodske storitve pa bi lahko imeli tezavo. V primeru, da oni ne oddajo, bo morala nova rac. Kar pa bo brez dokumentov tezje. Zato imejte shranjeno vse kar si z starim servisom dopisujete, da boste lahko dokazali na furs in ajpes zakaj zamujate s porocili. Sem ze imela tak primer in s temi dokazili nismo dobili kazni zaradi prepozne oddaje.

Hmm - 01.04.2022 - 08:12

Tudi če na računu piše da so zaračunali računovodske storitve morajo priložiti analitiko kaj so zaračunali in kaj so opravili. To je tako kot bi vam pleskar napisal račun za pleskarske storitve in ne bi navedel kaj je naredil, koliko. Kvadratov je prepleskal in kje in kdaj....

mimi - 01.04.2022 - 08:18

Glede na njihov odziv, kot ga opisuje avtorica, je kakrsno koli analitiko (kot jo poda resni racunovodja) utopicno pricakovati.
Ce bi delali tako kot se dela, do te situacije ne bi sploh prislo. 
​​​

obupani s.p. - 01.04.2022 - 08:13

piše na računu BILANCA 2021, verjeli smo ji, da je vse ok, ko pa nisem dobili po 3 mesece refundacije staleža, smo prosili odgovore glede tega in kasneje ugotovili, da so bile refundacije za oktober, november oddane šele 26.01.2022, gospod, ki je bil v staležu pa je bil v staležu že od marca 2021...takrat smo začeli razmišljati, da je potrebna zamenjava in smo se vse dogovorili
Ali ni po zakonu obvezno računovodstvo predati zaključne podatke na 31.12. za prenos k novemu računovodstvu kot so bruto bilanca, odprte postavke, register os ipd? kako naj se prenese stanje, če tega podatka ni? ko ti pa računovodja napiše glede os- nabava 29.09.2021 pogodba v redniku, NV znesek, amortizacija za 3 mesece znese toliko v €, registra pa ni, ker so rekli, da odhajajo in se ni zdelo vredno odpirati register os za eno os. sredstvo, pa ugotoviš, da si se pravilno odločil, morda celo prepozno. Naj ponovim, nikoli se nismo skregali, potrpežljivo čakali na podatke, dokumente in vljudno prosili za vsak podatek, sedaj pa tako...

mimi - 01.04.2022 - 08:26

Do odvetnika ... bo pravi nacin.

Ce je to edino OS, boste pac register uvedli sedaj. In boste za naprej imeli urejeno.

Hmm - 01.04.2022 - 08:27

Vi ste tisti ki mora zahtevati informacije in ustrezne listine od računovodje. Če bi oni bili strokovni potem bi vse informacije prejeli pravočasno. Oni so vas dolžni informirati in opozarjati na morebitne napake in tveganja v poslovanju. Nikar ne čakajte oasivno da se bo kaj zgodilo če vidite da se pač ne bo samo od sebe. Za vaše poslovanje ste odgovorni vi sami za skladno računovodenje pa so odgovorni računovodje.

mimi - 01.04.2022 - 08:29

Tako je

Hmm - 01.04.2022 - 07:41

Očitno je da je prejšnji r.s. nestrokoven in neetičen. Z izgovori in izmikanjem poskušajo prikriti dejstvo da niso naredili tistega za kar so bili plačani. Zahtevajte da se napiše in podpiše primopredajni zapisnik med starim računovodstvom in vašim novim računovodstvom.

Maja - 01.04.2022 - 08:51

Tudi mi smo imeli tak primer, ko smo prevzemali stranko.Od prejšnjega račun. smo dobili več nepopolnih datotek gk os itd za uvoz. To so vedno kreirali tako, da je kakšen parameter za datoteko manjkal in tako je to bilo par datotek, ki smo jih  zbirali skupaj,, da se še danes sprašujem le kdo je lahko tako nesramen. Obup vam rečem.Pa ni bil 1.april, kot danes, ampak je to čisto res. To smo dobili iz priznanega in stalno reklamiranega servisa, ki je dobil odličja in priznanja za zelo uspešen velik rač. servis . Trdim pa, da ni korektno, da govorimo o servisu, ampak o posameznih zaposlenih, ki imajo vrednoto  v nagajanju.Namreč prenos podatkov za plače , ki jih je delala druga oseba je bil z odliko.Točno je vedela in nam pripravila vse potrebne podatke za nemoteno delo.Tudi tel.dala še dodatno sliko o načinu plač pri stranki.Ne rečem , mogoče so tudi kakšni lastniki takšni, vendar zagovarjam, da je kader tisti, da lahko rečemo, to je dober ali slab servis.Torej ljudje! Mi pa bi si morali med seboj bolj pomagati. Torej stanovski kolegi stopimo skupaj rajši in ne da si nagajamo, pa bomo lažje delali. 

lola - 01.04.2022 - 09:05

Od nas pa novo računovodstvo zahteva da mu izročimo šifrant kupcev. Približnp je teh kupcev cca 1500, bazo smo sami naredili, ker večino gre za proračunske uporabnike. Ali res moramo to izročiti naprej brezplačno?  

Hmm - 01.04.2022 - 09:31

Gdpr,...  Sicer pa je odvisno od vašega dogovora. Če je šifrant vezan na fakturiranje in saldakonte ptem je smiselno da imate le en šifrant. Odvisno je xakaj ga potrebujejo....

dd - 01.04.2022 - 12:05

včasih se šele ob zamenjavi spozna kakšno računovodstvo si imel/imaš...žalostno. 

obupani s.p. - 02.04.2022 - 14:24

na dopis, da se bomo obrnili na pristojne inštitucije, smo končno uspeli,da so včeraj konec delovnega dne podatke oddali na AJPES in Furs, kar smo prejeli po mailu, ostale dokumentacije pa še ne, da o podatkih ne razpravljam, bilo je rečeno, da ni potrebno pisati potnih nalogov, sedaj pa je nova računovodkinja takoj ko je pogledala bruto bilanco ugotovila, da je za več tisoč knjiženih potnih stroškov, sam upamo lahko da ne bo kaj narobe, oz. bomo videli, ko dobimo fizično dokumentacijo vrnjeno. tako, da vsaj oddaja podatkov za 2021 je rešena...