krpan in druščina postani član

Naslov teme: Nadure izplačane kot redne ure-zakonska podlaga?

1369  31.03.2022 - 10:00h / Ostalo / Avtor: Zofi / 432 / 4

Pozdravljeni vsi skupaj, super skupnost ste, se marsikaj uporabnega najde tukaj.

Naš poba precej pozno hodi domov-delo na objektih, montaže v prostoru ipd, ampak vse dodatne ure so obračunane kot navadne ure.

Včasih smo imeli to dodatno delo  plačano po višji urni postavki. Ali res obstaja kakšna zakonska podlaga, da firmi ni treba izplačati nadur-lziroma jo plačajo enako kot redno uro? A to velja za kake posebne poklice al kako? 
Bom vesela vsakega namiga, kje začeti. Rada bi našla zakonsko podlago. Najlepša hvala.

TIBA - 31.03.2022 - 10:52

Že izraz sam "nadure" pove da to niso redne ure. 
V grobem pa, nadurno delo mora odrediti delodajalec, delavec se mora s tem strinjati. Urna postavka se po kolektivnih pogodbah giba med 130-150% redne ure (po dejavnostih mojih strank).
Ce pa gre za "sezonsko" dejavnost (kmetijstvo, gradbenistvo recimo)  nadure lahko postanejo redne ure zaradi razporeditve delovnega casa (pomeni da v krajsem casu opravi delavec vec ur, a je v nesezoni prost zaradi teh vec opravljenih ur). Na koncu leta pa mora priti do izravnave. Ce je letni fond za 8 urni delovnik 2088 ur in je vseeno prislo do viska oddelanih ur, se izravnava izplaca kot nadure. 

Opa Zovalec - 31.03.2022 - 14:07

Višine dodatka za nadurno delo ne določa ZDR, ampak je to prepuščeno kolektivnim pogodbam na ravni dejavnosti. Če za delodajalca ne velja taka KP, je dodatek vseeno dolžan opredeliti v svojih aktih in ga izplačevati. Vrhovno sodišče RS je zavzelo stališče, da mora delodajalec, ki ga ne zavezuje nobena kolektivna pogodba na ravni dejavnosti, pri določitvi višine dodatka za nadurno delo izhajati iz ureditve pravice v drugih, primerljivih kolektivnih pogodbah. Večina kolektivnih pogodb določa dodatek za nadurno delo v višini 30-50 odstotkov osnovne plače.

Zofi - 31.03.2022 - 16:51

Najlepša hvala TIBA in Opa zovalec za zelo dobrodošle informacije oz. zakonsko podlago. Bom preverila -če so navedli-na katero kolektivno se sklicujejo -v njegovi pogodbi o zaposlitvi.

Glede akta podjetja -glede teh izplačil bo najbrž pa misija nemogoče-dobiti na vpogled?

Najlepša hvala še enkrat. 

TIBA - 01.04.2022 - 07:42

Ce ni panozne KP, je pravna podlaga zdr in akt podjetja. Najdete (bi moralo biti)  v pravni preambuli v pogodbi o zaposlitvi.
In akt podjetja mora biti delavcu  izrocen (ker mu ta doloca pravice ker ni KP)