krpan in druščina postani član

Naslov teme: branje-obrazložitev bilanc

1328  29.03.2022 - 13:39h / Ostalo / Avtor: anja / 888 / 7

Pozdravljeni!
Prosila bi vas, če mi lahko kdo pomaga oz. me usmeri, kje najdem kaj v zvezi z branjem-obrazložitvijo bilanc. Sem namreč še bolj nova v tem, pa se še nevem tak izražat. Hvala vsem, ki se boste prijazno odzvali. 

anja - 29.03.2022 - 14:12

Predvsem me zanima, kako pojasniti kakšno strukturo obvezosti do virov sredstev ima podjetje v poslovnem letu in kaj to pomeni za obstoj in razvoj podjetja? Če mi morda ve to kdo pomagat bom vam zelo hvaležna. Vsaj da me usmerite, ker nevem točno kaj to razložit, povedat. Hvala res vsem, ki boste toliko dobri in mi boste pri tem pomagali.

Hmm - 29.03.2022 - 16:10

Ko želite nekaj prebrati je smisel v tem da to kar berete tudi razumete. Če ne razumete kaj so sredstva in kaj so obveznosti do virov sredstev potem morate najprej osvojiti osnove bilančnih kategorij. Tudi bilance ne morete izdelati brez ustreznih znanj. Ker pa so bilance le računovodska ocena stanja če gledamo bilance stanja iz same bilance ne boste mogli prav nič pametnega svetivati. Poslovodstvo si s tem ne more nič pomagati. Analiza poslovanja na podlagi računovodskih podatkov dobi smisel šele ko analizirate gibanja posameznih bilančnih kategorij in tako dobite osnovo za izdelavo ustrezne računovodske analize, ki mora biti usmerjena v prihodnost.

no ja - 29.03.2022 - 14:23

Vem da točno na to temo obstajajo seminarji. Niti niso preveč dragi, najdete tudi do 100 eur.
Ali pa dobiti mentorja, ki vam bo na vašem primeru razložil. Plačate enemu dobremu računovodji par ur. In tako počasi in vztrajno gradite svoje znanje. Vsi smo tako začeli. Pa še danes daaaleč od tega, da bi vse znali.
Ne gleda se namreč samo del bilančnih postavk, ampak celotna bilanca. Vsa sredstva, vse obveznosti. To ni samo takole na hitro povemo in boste znali.

no ja - 29.03.2022 - 14:30

Sicer pa poglejte kapital, obveznosti iz naslovov kreditov, leasingov, poglejte dolgoročne in kratkoročne obveznosti iz teh naslovov, do koga so ti krediti (ti so večkrat tudi do lastnikov), poglejte hipoteke, garancije, menice, poglejte če imate slučajno tudi kaj iz naslova dolgoročnih najemnih pogodb. Kolikšna je zadolženost glede na ustvarjen RVC, preglejte tudi obrestne mere, mogoče bi bilo mogoče kaj zmanjšati.
Na strani sredstev poglejte ali so realno vrednotena sredstva, ali so terjatve realne ali je notri cel kup neizterljivih, ali so zaloge primerno vrednotene, koliko je nekurantnih zalog ....
... in še cel kup stvari je za pogledati pri oceni podjetja

Dajte me še drugi dopolniti, kaj še vi pogledate

SIM - 29.03.2022 - 20:41

Odgovor od "no ja" je res izčrpen in vam lahko veliko pomaga. 

Sicer pa predvidevam, da vaše poslovodstvo zanima, kako podjetje stoji. Predlagam, da začnete pri obveznosti, torej pri tem, koliko ste vi dolžni, in to primerjate s terjatvami, torej s tem, koliko so drugi dolžni vam. Če ste vi dolžni več drugim, kot so drugi vam, potem je to lahko nek alarm, da ne plujete ravno v pravo smer. Poglejte tudi rezultat. Kot rečeno v prejšnjih komentarjih, poglejte, ali so katere terjatve sporne (morda v tožbi, težko izterljive, v stečaju,...). Če je treba za te terjatve oblikovati popravek, torej da morate naknjižiti prihodke, to lahko pri visokih zneskih močno vpliva na prihodnji rezultat. Če se že zdaj podjetje komaj drži nad gladino, ga to lahko pahne v izgubo. Drugače pa kak seminar na to temo res ne bi škodoval. Enkrat sem celo zasledil nekje, da so seminarji, ki so namenjeni ravno poslovodstvu za lažje razumevanje bilance. Mogoče lahko greste najprej na kakega takega, da vam sploh razložijo osnove.

Opa Zovalec - 30.03.2022 - 09:11

Če na podlagi vašega vprašanja ocenim, da ste relativno mladi in da se lotevate poslovodenja recimo malega podjetja, potem se lahko pridružim prejšnjim mnenjem. Seveda ne pričakujte, da boste po nekajurnem seminarju analizirali bilance kot borzni alanitik ali računovodja z več desetletji "kilometrine". Ampak nekje je treba začeti. Nekoliko si lahko pomagate tudi s kakšno bazo poslovnih podatkov, ki imajo poleg postavk iz bilanc tudi kazalnike, kjer najdete razlage le-teh. Drugače pa osnova: Zlato računovodsko pravilo je uravnoteženost ročnosti virov in sredstev - kratkoročna sredstva finansiramo s kratkoročnimi viri, dolgoročna sredstva pa z dolgoročnimi viri. To  je (skoraj) nikdar  doseženi ideal. Med viri so običajno ključne postavke kapital in dolgovi, potem pa imate glede na vrsto dejavnosti še različne podrobnosti. Pomembno je (vsaj zame) npr. tudi, da ne mešate obratnega kapitala (razlika med kratkoročnimi sredstvi in kratkoročnimi viri) s kapitalom oz. lastniškim kapitalom... Negativni obratni kapital lahko pomeni pretnjo, ni pa nujno. Vsekakor pa bo vsaki dobavitelj ali bančnik raje videl, da imate pozitivni obratni kapital, kar pomeni, da del kratkoročnih sredstev financirate tudi z dolgoročnimi viri... Vem, da se zdi zapleteno, ampak s časom postane "prosto ko pasulj". Pa dosti uspeha.

PS: Če najdete kak dober tečaj/seminar se priporočam za info.

Hmm - 30.03.2022 - 10:48

Obratni kapital se matematično lahko izračuna kot ste navedli vendar pa je obratni kapital po vsebini dolgoročni vir.