krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oddajanje nepremične

1256  24.03.2022 - 09:13h / DDV / Avtor: Marko / 570 / 2

Podjetje ima v lasti poslovno stavbo, katera se daje v najem. Najemniki so pravne in fizične osebe. Pravnim osebam DDV zavezancem se na najemnino obračuna DDV. Fizičnim osebam se DDV ne obračuna - oproščen promet. Za navedeno nepremičnino se vodijo ločene evidence, tako da se ne obračunava odbitni delež. Račune za obratovalne stroške prejme lastnik stavbe. Stroški se v celoti prefakturirajo upravniku stavbe, kateri le-te razdeli po sorazmenih deležih najemnikom. Podjetje prejme od upravnika račune za stroške v sorazmernem deležu svojih prostorov. Od katerih računov je potrebno upoštevati neodbitni sorazmerni del DDV, kjer so najemnine oproščene plačila DDV? Ali je to račun, ki ga prejmeš od upravnika ali tudi računi, ki jih prejmeš od dobaviteljev in jih v celoti zaračunaš upravniku?
Vljiudno prosim za vaša mnenja in prijeten dan vsem.   

Danja - 24.03.2022 - 10:46

Glede na to, da račune v celoti z DDV zaračunate upravniku in ta DDV vi tudi odvedete, je DDV nevtralen in saldo O. Če vas prav razumem, upravnik nato pošlje račune za obratovalne stroške direktno vašim najemnikom po sorazmernih deležih, vi dobite samo za svoj del. ki ga vi uporabljate za svojo (obdavčjivo) dejavnost in si ga lahko poračunate. Torej to ni vaš problem, kdo od najemnikov si bo lahko poračuna DDV od teh stroškov in kdo ne. Zakaj ste potem sestavili zadnje vprašanje? .

Marko - 24.03.2022 - 12:15

Ga. Danaja hvala za odgovor. 
Kot ste napisala račun od upravnika prejmem le za svoj del obratovalnih stroškov. Sem bil  v dilemi če si od prejetega računa od upravnika lahko v celoti odbijam DDV. V kolikor bi obratovalne stroške zaračunavali najemnikom mi,  bi jim izstavili račun  z DDV, saj se stroški po najemni pogodbi obračunavajo posebej. Za prejete račune dobaviteljev pa ne bi bili upravičeni do 100 % odbitka DDV, ker npr. 10 % stavbe dajemo v najem kot oproščen promet.