krpan in druščina postani član

Naslov teme: Delavec je dobil III.kategorijo invalidnosti

1199  21.03.2022 - 21:45h / Ostalo / Avtor: invalid / 873 / 4

V proizvodnji sem imel zaposlenega enega delavca. Ta je zaradi dolgotrajne bolniške in nezmožnosti za delo zdaj dobil III.kategorijo invalidnosti. Ali zdaj sam določim, če bo delavec delal polni  delovni čas lažja dela? Ali mu v primeru bolniške ravno tako pripada nadomestilo? Se obračun plače in REK-1 kaj spremeni? Zanj drugega delovnega mesta nimam. Verjetno je možna tudi zaposlitev za polovični delivni čas? Kaj mi svetujete? Rad bi za oba čim boljše.


 

Mia - 22.03.2022 - 06:09

V primeru bolniške mu seveda ravno tako pripada nadomestilo.
Obračun plače ostaja isti in Rek ostaja isti.
V odločbi o invalidnosti je napisano, kakšne omejitve ima. Delovno mesto morate temu prilagoditi. Verjamem pa, da je v proizvodnji to težko prilagoditi ( iz izkušenj ). 
Če zaposlujete invalida nad kvoto imate tudi ugodnosti, lahko dobite mesečno nagrado za preseganje kvote. 
Prilagam link do enega priročnika, poglavje 12 opisuje vašo situacijo.

https://www.zdops.si/wp-content/uploads/2020/12/Priro%C4%8Dnik-delovnopravnih-vsebin-ZDOPS.pdf

Mimi - 22.03.2022 - 06:09

V odločbi za invalidnost vse piše, če ima samo kategorijo brez omejitev ni nekih sprememb. Če bi delal manj kot 8 ur tudi piše v odločbi, drugače pa normalno dela 8 ur. Če ima omejitve (npr. da ne sme nosit težka bremena ali kaj drugega), pa je potrebno prilagoditi delovno mesto. Treba je pa spremenit pogodbo o zaposlitvi in navesti notri kategorijo invalidnosti in narediti spremembo na eVemu, spodaj v rubriki 29 je potrebno izpolniti vrsto invalidnosti.
In dalje, če je zaposlen le en delavec in ima invalidnost, na SVZI.NET oddajte vlogo za oprostitev plačila prispevkov za PIZ in pa pripada vam tudi nagrada za zaposlitev invalida nad kvoto. Samo prvo morate spremeniti prijavo na eVemu in potem 8. v prihodnjem mesecu oddajate vloge, po prejemu odločbe pa vsak mesec vlagate zahtevek za izplačilo nagrade. Piz se pa odšteje pri izplačilu plače. 

Mimi - 22.03.2022 - 06:12

Pa še pri oddaji DDPO imate priznano olajšavo za zaposlitev invalida.

rak - 22.03.2022 - 11:56

Če za njega nimate ustreznega delovnega mesta, lahko pričnete s postopkom dokazovanja (ne vem ali na ZZZS ali SPIZ), in kasnejšo odpovedjo - zaposleni ima pravice do nadomestila (Zavod za zaposlovanje)