krpan in druščina postani član

Naslov teme: Stečaj

1051  10.03.2022 - 15:02h / Ostalo / Avtor: sonček / 495 / 12

Pozdravljeni,
družba za katero smo vodili računovodstvo je šlo v stečaj. Ali smo res dolžni predati in opraviti še vso delo do pred stečaja brez plačila, saj stečajnik trdi, da smo dolžni to zagotoviti ne da bi za to dobili plačano.
Ima kdo kake izkušnje s tem?

sonce - 10.03.2022 - 15:11

zanimivo. A stečajni upravitelj bo tudi svoje delo opravil zastonj?

Tara 1 - 10.03.2022 - 16:35

Jaz sem imela izkušnjo pred nekaj leti. Mi je stečajnica vse obljubila, potem pa sem se za vse garanje obrisala pod nosom,
mar bi doma na vrtu čebulo okopavala. Preberite si zakon o stečajih, on mora to narediti. Če pa ste pripravljeni to delati,
obvezno pogodbo, s katero se bo zavezal nedvoumno, da boste to dobili plačano. Ne pustite se. 
Srečno.

Tara 1 - 10.03.2022 - 16:38

291. člen - ZFPPIPP
(računovodski izkazi do začetka stečajnega postopka in otvoritvena bilanca)
(1) Upravitelj mora sestaviti in predložiti davčnemu organu davčni obračun na dan pred začetkom stečajnega postopka z vsebino in v rokih, določenih z zakonom, ki ureja davčni postopek, in zakonom, ki ureja obdavčenje.
(2) Upravitelj mora v štirih mesecih po začetku stečajnega postopka v skladu s pravili iz 290. člena tega zakona pripraviti tudi otvoritveno bilanco po stanju na dan začetka stečajnega postopka.
(3) Upravitelj ne odgovarja za nepravilnosti računovodskih izkazov iz prvega odstavka tega člena in na njihovi podlagi izdelanega zaključnega davčnega izkaza:
1.     če so vzrok za te nepravilnosti:
-  napačni ali pomanjkljivi podatki, ki so jih upravitelju dale osebe iz tretjega odstavka 292. člena tega zakona,
-  napake ali pomanjkljivosti poslovne dokumentacije stečajnega dolžnika do začetka stečajnega postopka ali
-  druga ravnanja ali opustitve stečajnega dolžnika ali oseb iz tretjega odstavka 292. člena tega zakona, in
2.     če nepravilnosti ni mogel ugotoviti ali odpraviti, čeprav je ravnal z ustrezno profesionalno skrbnostjo.
(4) Banke, borznoposredniške družbe, klirinškodepotna družba, sodišča, davčne uprave in drugi upravljavci zbirk podatkov morajo upravitelju na njegovo zahtevo posredovati vse podatke, vključene v zbirkah podatkov, ki jih upravljajo, pomembne za ugotovitev pravnega položaja in premoženja stečajnega dolžnika, ter poslov, ki bi lahko imeli značilnosti izpodbojnih pravnih ravnanj iz 271. člena tega zakona.
(5) Za posredovanje podatkov iz četrtega odstavka tega člena upravitelj ni dolžan plačati takse ali drugega nadomestila.

TIBA - 10.03.2022 - 18:44

Sonček, preposljite mu/ji odgovor od Tara 1!
Predajte listine, izpise GK pa naj se on/ona j...

sonček - 10.03.2022 - 20:10

Hvala za člen zakona, mu jutri napišem... da bo vedel...
le zaključim še leto 2021 - to pa je najbrž še moja dolžnost, čeprav ne bomo dobili plačano... samo naprej naj se pa slika nekam, ali pa naj plača, tako kot bo dobil on plačano.
Lep preostanek večera.

Tara 1 - 11.03.2022 - 05:05

Sonček, ni tvoja dolžnost, da še karkoli delaš, razen če plača. Pri nas je bilo tako, da so na dan xxxx poslali 3/4 ljudi
iz računovodstva domov, nekaj nas je pa delalo. In plačano nismo dobili nič. Ko bi takrat to vedela.....ti si še pravočasno
vprašala, ko je konec je konec. Razen za plačilo, jaz bi zahteval denar vnaprej, ker so pokvarjeni do amena.

B - 11.03.2022 - 08:22

V kolikor z vami ne podpiše pogodbo za izvedbo teh del, delo ne opravite, sicer boste delali gratis. Stečajna masa mu zagotavlja plačilo vaših storitev.

MP - 11.03.2022 - 09:28

Jaz sem se obrisala pod nosom, ker mi je stečajna upraviteljica rekla, da za tisto, kar je bilo pred začetkom stečaja, odgovarja lastnik in naj se z njim zmenim, da mi bo plačal.
ps. seveda je obljubil, da bo - ampak ga nisem po predaji listin več videla :( 

Opa Zovalec - 11.03.2022 - 11:24

Ste terjatve prijavili v stečaju? Glede na vaš odgovor ste bolj knjigovodja, kot računovodja...
 

Elvira - 11.03.2022 - 12:21

Pozdravljena, 

jaz sem opravljala računovodstvo za stečajnega upravitelja in sem mu tudi vse naredila. Vedno mi je govoril, da mi bo plačal ko bo kak stečaj kjer bo premoženje in bova s tem zapirala moje terjatve do njega. Ko se je nabralo že več kot 20.000, sem ga postavila pred dejstvo in ostala brez vsega. NE DELAJTE BREZPLAČNO!!!! Tudi on ne. Dokumentacijo ste dolžni predati lastnikom, oni pa potem naprej. Niti slučajno ne more stečajni upravitelj od vas zahtevati dokumentacijo. No, lahko, ČE vam plača. 

lp

Nina - 11.03.2022 - 13:08

Za delo po datumu začetka stečaja morate s stečajnim upraviteljem skleniti novo pogodbo. Na plačilo boste čakali... Opravka sem imela s štirimi stečajnimi upravitelji, od tega je samo eden obvladoval svoj posel. Ostali, kot da s svojim pravniškim znanjem niso uspeli na drugih področjih, pa so se odločili za kariero stečajnika. Računovodstvo je njihova zeeelo šibka točka. Zaščiteni so kot panda in sibirski ris skupaj, nadzora nad njihovim delom praktično ni, določene njihove nepravilnosti nimajo niti sankcij (potrjevanje vseh njihovih dejanj na sodišču pa je larifari). In če je zadeva dodeljena še neekspeditivnemu sodniku, je izplena bore malo.

Simbi - 11.03.2022 - 17:44

Temu zapisu lahko samo prikimam.
Doživela sem celo, da je stečajni sredstva, ki so se nabrala od prodaje premoženja, prenesel na občino brez poplačila navadnih upnikov. Na opozorilo, da to ne bo v redu, je samo zamahnil z roko in rekel: "Je lepše za videti, če še občina nekaj dobi". In sodišče je njegov predlog požegnalo!! Toliko o strokovnosti in poštenju teh pravdarskih dohtarjev.
Oprostite, ampak: za kozlat