krpan in druščina postani član

Naslov teme: Oddaja stanovanja preko normiranega S.P.

975  05.03.2022 - 09:22h / Dohodnina / Avtor: stanovanje / 520 / 4

Želim odpreti S.P., da bom lahko nadaljeval z oddajo stanovanja pod nižjo obdavčitvijo. Ali moram tudi najemne pogodbe ponovno skleniti preko S.P.? Ali bo v redu, če bom pred eventualno prodaji stanovanja tega prenesel nazaj v gospodinjstvo?

Babica od - 05.03.2022 - 19:55

Zadeva niti približno ni tako enostavna kot si predstavljate. Če bi bilo tako, kot ste si zamislili, bi vsi oddalali preko normirca.

Pazite, da se ne opečete. 


 

stanovanje - 05.03.2022 - 21:47

Ali mi lahko prosim poveste, kje vse bi še lahko bil problem?

D.K. - 06.03.2022 - 09:19

Glede na to, da že imate nepremičnino, pred ustanovitvijo s.p.ja, so problemi manjši. Oziroma je tako nedorečeno, da jih (še) ni. Težava je lahko pri zapiranju s.p.ja in posledično prenosa nepremičnine nazaj v zasebno last. In ja, če stanovanje oddajate preko s.pja, mora biti to lastnina s.p.ja in posledično morajo biti tudi pogodbe sklenjene z s.p.

B - 07.03.2022 - 09:27

Razmišljam o tematiki, ki je nedorečena, saj po moji oceni. V kolikor oddajate stanovanja, ki so v vaši lasti ne vidim potrebe, da se prenesejo na s.p.. V tem primeru gre vzdrževanje na stroške fizične osebe, kar pa pri normirancu ne igra posebne vloge. Od prihodka iz te dejavnosti se državi plačuje pripadajoči davek in s tem je zadeva zaključena. po prenehanju dejavnosti se nič ne spremeni. Za primer naj navedem vodovodnega instalaterja, ki prične izvajati dejavnost s svojim orodjem in ko zaključi dejavnost je to orodje njegovo in ni v evidenci s.p. Prosim za komentar na to razmišljanje.