krpan in druščina postani član

Naslov teme: Je podaljašan rok za oddajo Ajpes bilanc za zavode do 30.4.?

900  28.02.2022 - 08:39h / Ostalo / Avtor: Vesna / 949 / 5

Pozdravljeni

Ni mi jasno ali je podaljšan rok za oddajo Bilanc za zasebne zavode tudi na Ajpes ali moram oddati danes ?

Hvala

Ruža - 28.02.2022 - 09:10

Sem klicala na AJPES in so mi rekli, da za zavode ostaja datum 28.02.2022

Lp

Jezna - 28.02.2022 - 10:09

Res ni pošteno, da zavodom niso podlajšali.

Nina - 28.02.2022 - 10:24

Res zakaj tako pozno sprjemajo

Tara 1 - 28.02.2022 - 10:35

DEL POJASNILA MF - za raračunovodske delavce plačne skupine J
Poročani podatki po računovodskih izkazih pravnih oseb so nujno potrebni za redno in pravočasno objavljanje zanesljivih, preglednih ter kakovostnih javnofinančnih podatkov z namenom ustreznega in časovno dobro načrtovanega javnofinančnega položaja države članice v okviru poročanja statističnih podatkov po Direktivi sveta 549/2013, torej v prvi vrsti pripravi podatkov o primanjkljaju/presežku ter bruto dolgu države ter njenih podsektorjev. Država je zavezana podatke pripraviti po smernicah in metodologiji Evropskega sistema nacionalnih in regionalnih računov v Evropski uniji (ESR), v časovnih rokih opredeljenih v Programu poročanja podatkov določenem s strani Evropske komisije v aneksu B v okviru zgoraj omenjene direktive. Tako je potrebno javnofinančne podatke za Slovenijo pripraviti za preteklo letu v roku T+3 mesece, kar pomeni, da morajo podatki biti predloženi Eurostatu do konca marca. Ob tem mora država prav tako poročati mesečne javnofinančne podatke v okviru Direktive sveta 2011/85/EU po denarnem toku za sektor država in podsektorje. V kolikor računovodski podatki iz izkazov ne bi bili zagotovljeni v roku, bi bila ogrožena oziroma vprašljiva kvaliteta in pravočasnost poročanja javnofinančnih podatkov po 2. odstavku 3. člena omenjene direktive. 
Glede na navedeno je nujno potrebno, da so računovodski izkazi na AJPES poročani v roku, torej do konca februarja, da se omogoči poročanje statističnih javnofinančnih podatkov v skladu z evropsko zakonodajo in predlagani zamik, kljub velikim obremenitvam računovodskih uslužbencev, ni mogoč. Izjemo bi lahko, tako kot lani, naredili le pri pripravi in posredovanju poslovnega poročila, kjer se rok podaljša do konca meseca marca.

Barca - 28.02.2022 - 19:30

Saj se ni iztekel samo rok za AJPES, tudi ustanoviteljem in pristojnemu ministrstvu je bilo treba poročati do danes. Pri nas je teh poročil še več in so še bolj podrobna kot AJPES-ova.
Enako je bil rok za statistiko pristojnemu ministrstvu.
In enako še letno poročilo o naročilih malih vrednosti (in za tega osebno mislim, da je popolnoma nerelevanten).

FURS rok je res kasnejši, a brez njega ne moreš dokončati ostalih poročil.