krpan in druščina postani član

Naslov teme: Odmera davka od premoženja

847  24.02.2022 - 08:56h / Drugi davki in takse / Avtor: Avalon / 375 / 3

Avgusta leta 2021 sem na podlagi Sklepa o dedovanju postala 100% lastnica stanovanja, v katerem je prej bival moj pokojni oče. Sama sem bila že prej lastnica drugega stanovanja, v katerem tudi bivam. Plačala sem sodno takso in pridobila potrdilo o pravnomočnosti, za vpis v zemljiško knjigo pa je poskrbelo sodišče po uradni dolžnosti ( urejeno, preverila ).
Zadnje čase sem bombardirana z obvestili o nujnosti oddaje Napovedi za odmero davka od premoženja. Ker dedovanje ( 1. dedni red ) ni podvrženo plačilu davka sem menila, da mi ni potredbno ničesar posebej napovedovati, a sem vendarle klicala na FURS, kjer so mi povedali, da moram napoved nujno oddati in da bom v bodoče vsako leto za to nepremičnino plačevala davek ( ker v tem stanovanju ne bivam ) in zemljiški prispevek. Zemljiški prispevek mi je jasen, oboje skupaj pa ne. Kaj ni bilo rečeno, da ko bo država znala postaviti sistem za pobiranje davkov od nepremičnin, bo zemljiški prispevek potem odpadel.
Se priporočam za vaše mnenje, če je komu kaj bolj jasno. Vnaprej hvala!

TIBA - 24.02.2022 - 09:58

Nepremicninski davek cakamo ze hmmm..vec kot 10 let. Ta bi "prekategoriziral" nusz (zemljiski prispevek) v davek po tem zakonu.
Davek od premozenja (po zakonu o davkih občanov-zdo) pa nima (se ta hip) veze s tem..tega boste placevali ker imate "odvecno" nepremicnino ki je ne uporabljate za stalno bivanje ali tudi, ce jo boste dali v najem. Berite zdo, morda lahko uveljavite oprostitev.
In tudi davek od najema (po zakonu o dohodnini) vam ne pobegne ce boste oddali v najem.
 

Babica od - 25.02.2022 - 05:39

Tudi mene je Furs tako presenetil. Drugo podedovano nepremičnino dajem v najem, plačujem davek od najema.

Sem takrat pred leti vse naštudirala in na koncu ugotovila, da nimam kaj, kot da dam še napoved Davka od premoženja in sedaj plačujem še to in to na vso premoženje, ki ga imam, tudi od hiše v kateri bivam, vendar v občutno nižjem znesku.

So vas pa hitro ujeli, pri meni je trajalo malo več kot eno leto. Verjetno so postrali bolj ažurni tudi na tem področju.

Nimate kaj, oddajte napoved in plačajte. Ali prodajte prodano nepremičnino.

Tudi NUZS plačujem.

 

Avalon - 25.02.2022 - 09:08

Lepa hvala za komentarje. Saj me niso "ujeli", sama po službeni dolžnosti berem razne članke in obvestila v zvezi z dohodnino in davki in sem naletela na to......Ja, ne bom več raziskovala ( Babica, hvala ) in bom oddala napoved Davka od premoženja.
To stanovanje oddajam in seveda plačujem tudi davek od najema.