krpan in druščina postani član

Naslov teme: povezana oseba

819  22.02.2022 - 17:48h / Ostalo / Avtor: Klaudija / 393 / 3

Samostojna podjetnica (mati) in direktor D.O.O.(sin) - nimata v lasti 25% delež , potem verjetno nista povezani osebi

Samostojna podjetnica (žena) in mož (prokurist) - povezani ali nepovezani osebi

Direktor d.o.o.(sin) in fizična oseba (oče, nima v podjetju deleža) - verjetno nepovezani osebi

Že sem prebrala veliko literature na to temo pa še vedno mi ni povsem jasna ta relacija, jaz bi za vse te primera rekla, da niso povezane osebe. Prosim če mi kdo po domače razloži pojem povezane osebe.

Hvala

SIM - 23.02.2022 - 07:39

Povezane osebe so osebe, ki med seboj poslujejo, torej med seboj prodajajo, kupujejo, trgujejo in so, kot pove že izraz, povezane. Lahko so povezane kapitalsko, lastniško (25% ali več), lahko so pa povezane sorodstveno. 

Torej mati s.p. in sin d.o.o. (če je sin lastnik d.o.o.-ja) in med seboj poslujeta, sta povezani osebi. Še posebej če se ukvarjata z isto oziroma podobno dejavnostjo. 

Žena in mož, ki je prokurist v njenem podjetju, nista povezani osebi, ker delujeta znotraj istega podjetja. Žena tukaj možu ne izstavlja nobenih računov. Vsaj upam, da ne. :)

Pri sinu, ki je direktor d.o.o. in predvidevam tudi lastnik, in njegov oče, ki je fizična oseba, nista povezani osebi. Spet - ne poslujeta.

LP 

Vesna - 23.02.2022 - 10:18

Torej, vse o.k. in b.p. dokler ne poslujejo med seboj ali (bognedaj!) opravljajo enake dejavnosti. Drži, a ne?

SIM - 23.02.2022 - 13:04

No, nič ni narobe, če takšni med seboj poslujejo. To ni prepovedano.Tudi če se ukvarjajo z isto dejavnostjo ni nič narobe. Samo potem je treba pazit na transferne cene, torej cene, ki veljajo med povezanimi osebami. Če en drugemu posojajo denar, je treba paziti na obrestne mere med povezanimi osebami. In podobno.