krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV popravek2022-preveč obračunan v lanskem obračunu,

776  20.02.2022 - 18:19h / DDV / Avtor: ra / 363 / 2

Pri avtomatskem prenosu izdanih iztržkov v knjigovodstvo, je prišlo do  napake in je DDV preveč obračunan.  DDV smo že oddali, napaka odkrita letos (prihodki se niso ujemali).  Kako lahko popravimo DDV za nazaj, ker bo  naslednji DDV obračun izkazoval minus in bo prišlo do vračila?. Priloge, obračuni, plačila? Navzkrižna  kontrola je davčna blagajna. Je imel kdo tak primer? 
V ZDDV in Pravilniku ne  zasledim nič na to temo. Hvala za pomoč.

BEATRICE - 20.02.2022 - 18:22

ves popravek ddv se dela v naslednjem obdobju, poknjizite v naslednji davčni obračun, zraven prilozite vse priloge pojasnila zakaj je minus in to je to

Ally - 21.02.2022 - 13:45

V nadaljevanju pojasnjujemo:
Popravek obračuna DDD-DDD oddanega 31. 3. 2021, lahko oddate na podlagi 54. člena Zakona o davčnem postopku - ZDavP-2, ki v prvem odstavku določa, da lahko davčni zavezanec v 12 mesecih od poteka roka za predložitev davčnega obračuna predloži popravek davčnega obračuna, če pozneje ugotovi, da je v predloženem davčnem obračunu davčno obveznost izkazal previsoko glede na obveznost, ki bi jo moral izkazati na podlagi zakona o obdavčenju. S popravkom davčnega obračuna davčni zavezanec odpravlja predhodno predloženi davčni obračun v delu, v katerem ga spreminja.

Popravek oddate tako, da odprete oddan dokument in na vrhu kliknete gumb »Popravek« ter izberete vrsto popravka »Z«. Nato na dokumentu poiščete zaporedno številko 2.6 in v polje vpišete znesek oproščenih prispevkov za socialno varnost (znesek oproščenih prispevkov ste že prej morali vključiti v prihodke - pod zaporedno številko 1). Na ta način boste oproščene prispevke izvzeli iz prihodkov. Na koncu popravljene podatke oddate. 

V zvezi s tem je bilo objavljeno tudi pojasnilo na portalu gov.si dne 7. 5. 2021: Sprememba veljavnosti stališča glede davčne obravnave oprostitev prispevkov za socialno varnost pri normirancih.