krpan in druščina postani član

Naslov teme: Cene računovodij

738  17.02.2022 - 12:28h / Ostalo / Avtor: Računovodski servis / 1418 / 11

Pozdravljeni vsi,
kdaj se bodo nehale dampirat cene naših storitev. A kdo vidi kje rešitev? Ne bom odstopala od poštenih cen naših računovodskih storitev, zato ker nekaj servisov dampira nas vse. V čem je fora da se v boju za stranke tako dela? Kje je kodeks? A sploh kdo kaj upošteva od vsega napisanega in priporočenega. Res sem jezna na vse ki imate cene pod pragom dostojanstva. 
Vem da smo se milijonkrat že o tem pogovarjali ampak zadnje čase pa tole vse skupaj postaja katastrofa.
Lepo prosim, dajte se cenit. 
Petra

računovodja - 17.02.2022 - 12:48

Že kar vidim, da bo tole 'vroča tema' spet. Ha, ha, ha.

Da napišem en vic, ki to ni...
K meni je prišel en tip, z d.o.o-jem, ki je mesečni DDV zavezanec, 1 zaposlen (plače, refundacije,...), cca. 3x prejet in 3x izdan račun, TRR, plačila, pa kadrovske reči (POZ, obračun dopustov,...) in letna bilanca. Pa mu rečem da računam 100€/mesec in mi odgovori, da njemu je pa ena druga rekla da mu to naredi za 20€. Sploh ne vem kaj je potem še mene spraševal, tista za 20€ je ziher TOP in bi jo bilo škoda spustit iz rok. ... sarkazem res ne vem zakaj se je tukaj znašel.

Sicer pa je tako, da za večino smo računovodje NeBodiGaTreba in temu primerno nas plačujejo. Mi smo pa tisti, ki žal to prenašamo. Kdo je tu nor?

hja - 17.02.2022 - 13:03

Razlogov je več. Eden od poglavitnih pa je da je lahko "računovodja" vsak, ki misli, dato je. Ni nikakršnih pravnoformalnih omejitev. Menim, da bi morali razmišljati v smeri certificiranja znanja in licenciranja računovodij. Za to pa bodo potrebne tudi nekatere zakonske spremembe v tej semri.
Zakaj nekateri nudijo "računovodske" storitve za nizko ceno? Zato ker to kar delajo niso računovodske storitve ampak zgolj omejene knjigovodske storitve. Z računovodstvom nimajo kaj dosti opraviti, saj nimajo ustreznih znanj. Veliko je tudi firm, ki so svoje računovodske storitve zastavile zelo na široko. Imajo veliko klientov, slabo plačajo svoje zaposlene, dejansko pa nimajo ustreznih znanj. Nimajo strokovno etičnih norm in tudi ne vedo kaj je strokovna  integriteta. Delajo po željah naročnikov!!
Računovodenje je nujno potrebno certificirati in licencirati. To pomeni tudi ustrezno nadzirati! Podobno imajo urejene računovodske storitve v nekaterih državah. Seveda je za licenciranje pomembna tudi jasna opredelitev odgovornosti licenciranih računovodij. Status računovodij bi moral biti podoben statusu revizorjev, ... Tudi za ureditev statusa  davčnih svetovalcev bi morali razmišljati podobno.

12345 - 17.02.2022 - 13:23

verjetno je stranka pričakovala, da boste PRO bono, samo, da bo lahko vaša stranka
ajoj, kam vse to pelje

Joc - 18.02.2022 - 22:02

Ali je pri vas pričakoval 15€, ali mogoče 35€ in bi  si v duši potrdil, da če bo plačal duplo bo zagotovo ok?
 

Servis - 17.02.2022 - 20:08

Cene določenih računovodskih servisov so v boju za stranke postale "podn". Servis imam 20 let. Me prav nič ne skrbi in se ne bom borila za novo stranko, pa tudi za stare ne. Če hoče it prav, če hoče pridet prav. Cen ne bom spuščala zato, da bi stranke "kradla" drugim v smislu imamo nižje cene. Zakaj ne? 

1. Ker se tega ne počne
2. Ker vem kaj pomeni imeti servis in koliko je dela in odgovornosti
3. Ker spoštujem ostale servise in računovodje
4. Ker sem prepričana, da z damping cenami privabiš "sranje" ki tako ali tako oddide k naslednjemu, ki mu malo popiha po duši in spusti ceno za 1 eur.

Ne morem verjet, da ne moremo držat skupaj in imeti vsi podobnih cen. Pa saj so priporočene cene. Nimam nobenega faksa in doktorata, sem pa računovodja že 25 let in to čisto na svoje nikomur v breme. Ne rabim licenc in titul in ničesar. Če boste sfurali licence bom nekoga zaposlila, ki jo ima - se bom že znajdla.
Pa  ni sploh fora v tem. Fora je v tem, da si med sabo delamo štalo. Stranke pa to vejo in iščejo variante, da čim ceneje pridejo "skoz". Tisti, ki jih je "fasal" po žepu že ve, da mora imeti dobrega računovodjo. Dober računovodja ni vedno tisti ki ima 5 doktoratov, da smo si na jasnem. Pa saj to veste vsi "stari mački" tukaj in "mačke".

Cene pa o katerih berem tukaj, o moj bog..

Eh...


 

Špetra - 18.02.2022 - 10:11

Prebiram vse zapise, čeprav nisem računovodja, vodim pa računovodstvo za svoje podjetje in vem, koliko dela je. In priznam, čeprav imam ustrezno izobrazbo, velikokrat povprašam tudi računovodski servis, ki ga zelo cenim. In tudi ne dela dumpinga. Ne se pustit, vem, da je delo ne le zahtevno, temveč tudi stresno. Vztrajajte na visokih normativih. Licenc pa tudi ne bi podprla, ker bi se spet samo neke inštitucije z vašim denarjem filale... SREČNO!

Ale - 18.02.2022 - 10:44

Konkurenca  je tudi pri drugje. Delaš za stranko nekaj let, greš jim ful na roko, potem pa vzamejo drugega. Pa je danes cenejši za nekaj eur, naslednje leto pa mogoče  še dražji kot ti. 
Nič ni stalnega, biti je treba konkurenčen, vedno na preži.

mimica - 18.02.2022 - 12:45

Spomnili ste me na eno našo stranko, vodovodarja, kateremu smo računali minimalno ceno 60 evrov/mesec, ker nas je dobesedno naplahtal ( to je bil neki znanec od našega šefa), ko smo sklenili pogodbo o računovodenju. Najprej je rekel, da je mali s.p., normiranec, kasneje pa se je pokazalo, da ta mali s.p. je prerasel sebe, postal je DDV zavezanec, dva zaposlena plus delo po podjemni pogodbi, prijave in odjave na SPOT in še druga opravila so se vrstila, kot so davčna in poslovna svetovanja in prepričevanja. O povečanju našega računa, ni hotel slišati, ignoriral je naše predloge o novem dogovoru ali nakesu. Ker je ugotovil, da dobi DDV nazaj povrnjenega, nam je vsak mesec prinesel  cca 30-40 prejetih računov, potne naloge, obračunavali smo najemnino, ki jo plačuje fizični osebi, skratka ni da ni. 
Ko pa je nam v pisarni puščala pipa, ni prišel popraviti z izgovorom, da bi nam bilo preveč drago če bi računal po njegovi ( vodovodarski) tarifi. 
Ob prvi priliki smo mu dali odpoved. Njegovo novo računovodstvo je uspel prepričati, da je mali, z njimi se je zmenil tudi za 60 evrov/mesec. 
Iz naše izkušnje smo se naučili naslednje: 1) ko se dogovarjate s stranko, bodite jasni, natanko definirajte posle, ki jih boste opravljali in po kakšni ceni, navedite tudi tista opravila, ki bodo nastala (vključno s povečanjem obsega dela ), kakšne spremembe v ceni vaših storitev lahko pričakuje. 2) Znanci in prijatelji, ne hvala! 

lp, m

 



 

Joc - 18.02.2022 - 22:06

Ali vas je on naplahtal ali ste se sami. 
Ste sklenili all inclusive pogodbo za 60€. Če ne bi enostavno za 60 obračunali dogovorjen obseg dela, vse ostalo pa dodatno. Negoduje ob plačilu prvega računa. Hvala lepa in adijo.

mimica - 19.02.2022 - 13:08

Joc, prav imate. 
lp, m

Servis - 22.02.2022 - 20:20

Primer:
- 58 izdanih faktur (slo, EU, tretje države)
- 70 prejetih faktur (slo, EU, uvozi)
- 1x banka, promet vsak dan
- 5x plače
- trgovina
- kontrola prevzemov z GK, zalog itd, mesečno
-  1x tedensko analitični izpisi 120,121,220,221
- 15tega poslati KPR in KIR, hočejo imeti končan DDV za preteko obdobje
- 1x mesečno IPI ob DDVju za preteklo obdobje
- krediti, leasingi
- plačilna kartica
- + spletna prodaja bo dodatno na novo, se pravi stripe itd
-  izdelava virmanov za plačila dobaviteljev tekoče
-  telefonski klici vsaj 2x dnevno
- mejli in raznorazna vprašanja vsaj 2x dnevno
- približna poraba po urah za stranko (prejšnji mesec 45 ur)

Lepo prosim če mi komentirate koliko bi računali taki stranki. Pa res prosim pošteno napišite, da jih z veseljem dam stran, ko mi še enkrat rečejo, da to je pa zdaj "tu mač" ker je račun 500+DDV in bilanca 500+DDV.