krpan in druščina postani član

Naslov teme: Neizpolnjevanje PCT za zdravniški

703  16.02.2022 - 10:23h / Ostalo / Avtor: PCT mora / 718 / 13

Delavca smo  zaposlili  in ga napotili na zdravniški pregled pred zaposlitvijo. Zdravniški pregled bi moral opravljati 3 dni po začetku pogodbe. Na zdravniški pregled ga je peljala naša zaposlena. Na zdravniški pregled ni mogel, ker ni izpolnjeval PCT pogoja za vstop v ambulanto.
Ali mu lahko damo izredno odpoved? Ker delavec je že nekaj omenjal tožbo zaradi izgube službe PCT pogoja Samo v tem primeru mi kot delodajalec najbrž nimamo nič s tem, ali pač? Menim, da delodajalec  ni odgovoren za neudeležbo zdravniškega pregleda. Za nas se najbrž šteje kot da ni šel na zdravniški pregled. Zaposlena tudi ni videla da so mu vstop zavrnili, saj je takrat ni bilo zraven. Le ko je kasneje prišla ponj, je povedal da ni smel v stavbo in ni mogel opravljati pregleda.
Delavec bi v tem primeru najbrž moral tožiti ustanovo, ki mu ni dovolila vstopa  in opravljanja zdravniškega pregleda?.
Direktorju sem predlagala ponoven poziv na zdravniški pregled, ki mu ob neopravljanju/ neudeležbi sledi odpoved pogodbe. Sam pa je tako besen, da bi mu kar dal odpoved.
Naša krivda je, da smo termin rezervirali po sklepu pogodbe, ampak vseeno se mi zdi da delavec želi le izkoristiti priliko za odškodnino in plačilo za nedelo, saj se zaveda da brez opravljenega pregleda ne more opravljati dela, zaposlen pa je. Sicer za določen čas in le krajši del. čas.
Kakšne sploh imamo možnosti če pride do tožbe?

x - 16.02.2022 - 11:30

No ja, Jaz bi prej menjal pogodbenega zdravnika, ker to ne spada pod javno zdravstvo ampak pod zasebno zdravstvo. To pomeni, da bi si tam komot lahko privoščili en hitri test za par EUR na vhodu v ordinacijo ter teh par EUR zaračunali naročniku.

Barca - 16.02.2022 - 18:57

Tudi v javnem zdravstvu se da narediti HAT test za pregled in testo so že nekaj časa brezplačni.

Glede na to, da dnevno 100x poslušamo, kam brez PCT pogoje lahko vstopamo, delavec pač nima kake osnove tožiti ustanove, ki mu vstopa ni dovolila.

Jaz bi mu takoj dogovorila nov pregled, mu dala napotnico z dopisom, da je neopravljen zdravniski pregled podlaga za odpoved. Enako velja za neizpolnjevanje PCT pogoja za delo.

x - 16.02.2022 - 23:33

Glejte, sem že bil v tem času pri dohtarju v tujini in tam nič ne komplicirajo. Kar pri vhodu hitri test in grem naprej.

Mia - 16.02.2022 - 12:51

Jaz bi ga še nekrat napotila pisno na  zdravniški pregled, v tem obvestilu napisala, da  za opravljanje zdravniškega pregleda mora izpolnjevati pogoj pct. Spodaj bi dodala člen, postavko ali kakorkoli bi že imenovala ta dodatek, da v primeru, če zaposleni ne opravi zdravniškega pregleda, je to neizpolnjevanje obveznosti pogodbe in podlaga za prekinitev delovnega razmerja. 
Je pa očitno pravi patron, ta vaš delavec..Že ve kaj dela :) 

Mimi - 16.02.2022 - 18:35

Praviloma se delavca napoti na zdr pregled pred zaposlitvijo - pred sklenitvijo pogodbe!

no ja - 17.02.2022 - 00:41

Tole je delo za odvetnika, ki bo pravilno zapisal zahtevek za zdravniski pregled, eventuelno ce se za ponovni pregled odlocite. Ali pa bo spisal odpoved zaradi neopravljenega pregleda.

To pa naj zapise odvetnik zato, da bo v primeru tozbe tudi ta svoj dopis/odpoved tudi zagovarjal. Kar se bo precej mozno tudi zgodilo v tem primeru.

B - 17.02.2022 - 10:15

V kolikor ste sklenili pogodbo pred zdravniškim pregledom ne komplicirajte. Pustite da delavec dela, saj bodo ukrepi minili in ga boste nato  napotili na zdravniški pregled. Mora pa slediti ukrepom, ki  jih izvajate v firmi. V zdravstvu se pa pač bojijo samega sebe in vse to bo minilo.

PCT mora - 17.02.2022 - 11:36

Hvala za odgovore. saj danes v veliko podjetijh opravljaš zdravniški pregled potem, ko si že podpisal pogodbo o zaposlitvi. Tudi sama sem zgolj pri 1 delodajalcu bila na zdravniškem pred zaposlitvijo.  In še to zaradi tega, ker so bile takšne zahteve s strani ZZRS.
Problem je j v tem, ker delavec ne želi na hitri test, brez njega pa ni mogel na zdravniškega. Ukrepe ki jih imamo v podjetju drugače upošteva (evidenca samotestiranja) Pa tudi smo dobili tudi sicer nepreverjeno informacijo da velikokrat zahteva odškodnine od raznih delovnih in drugih nezgod, saj se je ta delavec drugemu  našemu delavcu na veliko hvalil o tem koliko denarja je že dobil od raznih zavarovalnih odškodnin. Seveda me je naš dolgoletni sodelavec na to opozoril. 
Mia, tako kot ste zapisali, zgleda da je pravi patron, ki ve kaj dela. Zato pa želimo tudi zdravstveni pregled v primeru, da se zgodi še kakšna "nezgoda". Varstvo pri delu je opravil, zdaj pa želimo še zdravniškega. Žal se velikokrat izkaže šele po zaposlitvi kakšnih prijemov se poslužujejo nekateri delavci. No, v skrajni sili ga bomo še enkrat pozvali na zdravniškega in če tudi po ponovnem terminu ne bo prišel na zdravniškega, sledi izredna odpoved, ki jo bo prejel od odvetnika. Do takrat pa naj sedi doma, na 80% plače.
Direktorja sem tudi opozorila, da v prihodnje naj opravi vse te zahteve za zasedo delovnega mesta pred sklenitvijo pogodbe, upam da bo v prihodnje bolj previden.

 

B - 17.02.2022 - 11:52

Tudi to čakanje bo njegov argument za tožbo. Ne vem na kakšni podlagi ste ga dali na čakanje, saj imate potrebo po delu sicer ga nebi zaposlili. Dogovorite se z ambulanto, da ga vzamejo brez HAT saj se samotestira in nima siptomov bolezni.

Mia - 17.02.2022 - 13:01

Zgodi se kdaj, da pri kakšni zaposlitvi ne gre vse gladko, ko hočeš kaj na hitro, ko prehitevaš....Smo imeli pred kratkim primer, da smo se z delavcem dogovorili vse, podpisal je pogodbo, moral bi nastopiti delo  v ponedeljek, V četrtek sem naredila kar prijavo ker sem bila v petek prosta, da je vse poštimano za v ponedeljek, ko začne . Pa me v petek popoldan pokliče, da je bolniški in da ne more v ponedeljek v službo. Nisem mogla stornirat prijave, ker so jo že obdelali. Pa nismo hoteli zapletati z odjavo in spet ponovno prijavo. Pa smo pustili. No, dva meseca je od takrat. Prvi delovni dan je začel z bolniško in od takrat je že četrti bolniški.  Tudi ta je pravi patron, take majo delodajalci najbrž najraje :) :) 
 

PCT mora - 17.02.2022 - 14:04

B. hvala za opozorilo. Ga še nismo dali na čakanje, samo direktor je nekaj v tej smeri se zadnjič jezil. Najbrž se se zaveda da ga po pravem nimamo pravice dati na čakanje. Imam še izhod vi sili, neopravljeno poskusno delo, samo kaj, ko je delavec že naredil nekaj ur in če gre na sodišče se bojim, da dobimo kazen še , ker smo ga poslali na delo preden je opravil zdravniškega in varstvo pri delu (ki jo sedaj ima). Čeprav tukaj bi lahko tudi on odklonil priti na delo. Samo takšni majo adutov v rokavu in veselje, da delajo zdraho.
No saj pride najbrž danes delavec na pogovor k direktorju, pa bomo potem videli kako se bodo stvari razpletle. Upam, da tako, da bo za obe strani prav. Vsekakor moramo biti previdni, je pa to šola za v bodoče, da se vnaprej dogovorijo formalnosti. Ambulanta ne bo popoustila, so glede tega zelo striktni. Direktor vztraja pri svojem, moj predlog je bil da poskusimo ga napotiti k drugemu zdravniku za zdravniškega, pa direktor pravi, da bo to voda na delavčev mlin, zanj zopet zmaga (brez testa k zdravniku). Meni se pa vse skupaj zdi že čisto nepotrebno. Sploh, ker je problem trenutno zgolj to, da ne želi na ta hitri test.  Čeprav direktor zdaj besni, ker je delavec o tem bil obveščen. Samo žal morem tudi sama upoštevati navodila nadrejenih. Sem  imela že glede datuma zaposlitve pomisleke, da smo ga dali prehitro in to tudi povedala direktorju, pa je rekle, na bo kar tako, bo o.k. No sedaj pa ni o.k., bo pa direktor v bodoče malo bolj pazljiv.
No lažjej e, ko  si kje malo olajšaš dušo. :-).
LP

B - 17.02.2022 - 14:37

Če delavec  skoraj ni delal ni moogoče podati negativne ocene poskusnega dela, zato o tem ne razmišljajte. raje ga pustite delat brez zdravniškega in zatem ocenite njegovo poskusno delo in z negativno oceno zaključite delovno razmerje. Poskusno delo morate imeti zapisano v pšogodbi , način spremljanja in kdo ga spremlja.

Magda - 17.02.2022 - 14:45

Jaz sem pri eni stranki imela podoben primer. 

Datum zdravniškega je bil mislim da tretji dan po začetku zaposlitve. In delavec zdravniškega pregleda ni opravil.
Smo dli odvetniku, da je spisal vse potrebno za odpoved zaradi neizpolnjevanja pogojev. Pa smo tudi malo ''cvikali'' aali bo kakšna tožba nazaj zaradi datuma pregleda, ampak se je srečno končalo. Je delavec celo podpisal sporazumno odpoved, ker mu je odvetnik pojasnil, da nas je na razgovorih zavajal glede svojih težav.
Ne vem pa čisto točno, kaj mu je rekel, ker nisem bila zraven.

Ampak tako kot je že rekel/kla no ja ... to je delo za odvetnika. In izvrstna priložnost, da se direktorji ''naučijo poslušati'' svoje računovodje, ki jim v veliki večini primerov dobro in predvsem v izogib težavam pravočasno svetujemo, pa ne poslušajo.