krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najemnik vlagal

622  10.02.2022 - 20:19h / DDPO / Avtor: DDVDDV / 426 / 3

Lastnik je fizična oseba. najemnik pa je d.o.o., ki je v letu 2021 izvajal vzdrževalna dela (menjava vrat, oken, beljenje, popravilo vodovoda in podobno). Najem med strankama za 2021 po pogodbi je brezplačen, v pogodbi pa določilo, da najemnik opravi vzdrževanje poslovnega prostora na svoje stroške ( pogodbo sestavil odvetnik). Kako obravnavati te stroške oz.vlaganja? 

 

G - 10.02.2022 - 20:53

Zapomnite si, da odvetnik ni računovodja in ni davčni svetovalec. Načeloma ni brezplačnih najemov. V vašem primeru bi lahko govorili o vlaganjih, ki imajo naravo najemnine in vlaganja v tuja sredstva. Ker pa gre za fizično osebo to podleže obdavčitvi....

tina - 11.02.2022 - 06:32

V pogodbi se lahko opredelite, koliko je znesek najemnine ( mora biti v mejah vrednosti najema na vašem področju - ne preveč, ne premalo), ker pa najemnine ne plačuje v denarju, najemnino pomeni vlaganje v najeta sredstva.
Tako kot piše  G, brezplačno ni, je obdavčeno, ker je lastnik fizična oseba. Torej obtračun dohodnine od najemnine in PAZITE - izplačilo najemnine se smatra na dan, ko je najemojemalec plačal navedena vlaganja !
(pred nekaj leti smo imeli enak primer -asfaltiranje dvorišča v lasti fizične osebe)

B - 11.02.2022 - 09:41

V najemni pogodbi , je v konkretnem primeru potrebno  mnoge stvari opredeliti in zapisati. Lahko je tudi zapisano, da je do ureditve poslovnega prostora brez najemnine, po ureditvi pa se zapiše koliko je leta in kako se vlaganja obračunajo. Od najema mora izplačevalec obračunati in plačati  dohodnino.