krpan in druščina postani član

Naslov teme: Ddv 27 člen- samoobdavcitev v eu

616  10.02.2022 - 17:03h / DDV / Avtor: TIBA / 453 / 6

Iščem nasvet računovodij z izkušnjami v eu, ddv v državi članici, slo 27 člen. Meni je logika umrla, očitno.
V AT smo kot glavni izvajalec del dolžni obračunati in plačati ddv za slo ddv zavezanca, ker nam je bil podizvajalec pri montaži vrat na hiši fizične osebe v AT (in ni id v AT). Do tu vse lepo in prav. Vsi izdamo ustrezne listine, berite račune.
Moja logika ddv sistema-če sem v AT dolžna plačati ta ddv za podizvajalca,  imam po principu samoobdavčitve tudi pravico do odbitka (ker ga v slo ni bilo, prejeti račun po 27 členu brez ddv). AT računovodja nam ga ne prizna kot odbitnega. 
Moj rezime-plačamo ga 2x..prvič v imenu podizvajalca po slo 27 členu (iz lastnega žepa) in po izdanem računu.  
Moje vprašanje-ali so računi po slo 27 členu "samoobdavčitveni" v državi članici kjer ga moram plačati? V mojem primeru AT.

Uredništvo - 11.02.2022 - 07:49

Če podizvajalec (SI-1) izvaja storitve na nepremičnini (27. člen ZDDV-1) glavnemu izvajalcu (SI-2), potem mora tudi sam upoštevati, da je opravil transakcijo na ozemlju države članice, ki je predmet obdavčitve z DDV v tej državi. To pomeni, da podizvajalec obračuna njihov DDV (identifikacija za namene DDV v tej državi, plačilo DDV, itd.)
Ko glavni izvajalec zaračuna celotno storitev na nepremičnini fizični osebi, se seveda prav tako šteje za plačnika DDV v tej državi članici.

Vi se ne štejete za plačnika DDV od storitev na nepremičnini, ki jih opravi vaš podizvajalec.

Popolna davčna rešitev
https://www.superdavki.com/home

TIBA - 11.02.2022 - 08:55

AT dovoli prenos obv S-1 na glavnega izvajalca, torej SI-2 (ze placuje ddv v AT leto in pol, ker opravi 95% prihodkov tam). Menila sem, da reč v AT deluje po principu samoobdavčitve.
Če potegnem pod črto, po vašem mnenju, ima S-2 z bremepisom pravico terjati od S-1 plačan ddv v at?

SabinaV - 11.02.2022 - 09:50

S-1 (podizvajalec) je DDV zavezanec v Slo in mora izdati račun po 27. členu torej brez DDV ter na račun navesti vašo AT DDV številko. S-1 se v AT ni potrebno registrirati za DDV saj opravlja storitev za AT DDV zaveznaca. 
S-2 (izvajalec) v AT naredi samoobdavčitev, ali je ta DDV odbiten ali ne to vam bi mogla znat povedat vaša AT računovodkinja, ampak sama ne vidim razloga zakaj nebi bil. 
S-2 (izvajalec) izda fizični osebi račun z AT DDV-jem. 
S-1 odda samo Slo DDV 
S-2 odda samo AT DDV obračun

Izvajalec je plačnik DDV-ja na nepremičninag saj gre za prenos na prejemnika storitev. S-1 bi postopal enako ali je izvajalec AT pravna oseba ali SI. Pomembno je da izvajalec je AT DDV zavezanec

TIBA - 11.02.2022 - 13:17

Vse mi je jasno, tako kot vam. A tudi meni ne, tako kot vam, ali je ta ddv, ki ga moj podizvajalec prenese name, odbiten. Ocitno ni, tako vse skupaj razumem.

ana - 11.02.2022 - 11:00

Jaz bi pa samo vprašali ali sami oddajati obračune DDV v AT ali imate zgoraj davčnega svetovalca za te namene?
LP,

TIBA - 11.02.2022 - 12:50

Iz mojega vprasanja si lahko odgovorite :) Imamo računovodjo v AT