krpan in druščina postani član

Naslov teme: Investicijska olajšava

456  01.02.2022 - 09:27h / DDPO / Avtor: Nina / 346 / 2

Pozdravljeni

potrebovala bi mnenje glede koriščenja investicijske olajšave glede rezalnega stroja za opravljanje dejavnosti, cena cca.70.000. ali je lahko predmet olajšave in kje so navedeni pogoji če mi lahko prosim napišete kaj več.
Dobila sem le nekaj na spletni strani fursa.
Po tem takem smartram da je lahko vsako osnovno sredstvo predmet olajšave, ali se motim?
"Olajšava se lahko uveljavlja le za opremo, ki je v skladu z računovodskimi standardi pripoznana v okviru opredmetenih osnovnih sredstev podjetja. Olajšava se prizna tako za vlaganja v opremo, ki je takoj usposobljena za uporabo, kot za vlaganja v opremo v izdelavi oziroma pripravi."

Hvala in lep pozdrav

Fani - 02.02.2022 - 08:56

Poguglajte, tole je prvi zadetek
https://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet/Davki_in_druge_dajatve/Podrocja/Davek_od_dohodkov_pravnih_oseb/Opis/Olajsava_za_investiranje.docx
 

Simbi - 02.02.2022 - 18:41

Še enkrat preverite dokument, katerega izvleček ste kopirali, berite 2 odstavka pred kopiranim besedilom.

Recimo, da je to stroj za razrez salam....
Če ste predelovalec mesnih izdelkov in ste kupili stroj, da razrežete salame, ki jih potem vakuumirate in plasirate trgovcem, vam nihče ne more oporekati pravice do olajšave.
Če ste pa računovodski servis, potem pa za nakup salamoreznice olajšave ne morete uveljavljati, ker ne gre za "investicijska vlaganja v sredstva, ki so dejansko namenjena opravljanju dejavnosti zavezanca in torej potrebna za doseganje prihodkov zavezanca", čeprav bi po ovinkih zatrjevali, da je potrebna za doseganje prihodkov (npr. da bi napravo uporabljali za namen pogostitve strank).

zdaj pa to "prevedite" v vaš stroj