krpan in druščina postani član

Naslov teme: Poslovna uspešnost

426  30.01.2022 - 08:58h / Ostalo / Avtor: SAŠA / 570 / 1

Lepo prosim za pomoč. Rada bi si izračunala ali moram doplačati dohodnino.
V lanskem letu smo dobili 920 eur poslovne uspešnosti, oznaka dohodka 1111. Zanima me ali ta znesek vpišem v informativni izračun dohodnine v fursov program (poleg plače 1101) ali ne, ker smo dobili manj kot je napisano.

Ker če vpišem 920 eur, vpišem, moram dohodnino doplačati. Če ne vpišem pa ne. 

1111 Del plače za poslovno uspešnost 
 
V polje «Dohodek« vpišete:

celoten znesek dela plače za poslovno uspešnost ali vsebinsko primerljiv dohodek iz tujine.

V primeru, da gre za izplačilo dela plače za poslovno uspešnost do katerega so enkrat v koledarskem letu upravičeni vsi delavcem hkrati, in so merila za izplačilo določena na podlagi splošnega akta delodajalca ali kolektivne pogodbe, se pri odmeri dohodnine v davčno osnovo všteva del plače za poslovno uspešnost, ki presega 100% povprečne letne plače zaposlenih v Sloveniji, preračunane na mesec, za leto 2021, po podatku Statističnega urada Republike Slovenije, zmanjšana za sorazmerni del prispevkov za socialno varnost, ki jih mora na podlagi posebnih predpisov plačevati delojemalec, glede na delež teh dohodkov, ki se vštevajo v davčno osnovo.



Hvala za odgovor.

 

TIBA - 30.01.2022 - 09:24

Izvzamete skupaj s prispevki, ker prejemek ni visji od 100% PP se dohodnina ne placa in tudi prispevki zato ne znizujejo davcne osnove od ostalih dohodkov (placa).
Enako velja za regres.