krpan in druščina postani član

Naslov teme: Olajšava po 55.a členu ZDDPO-2

389  27.01.2022 - 14:58h / DDPO / Avtor: klepetalka / 529 / 2

Podjetje ima primarno dejavnost oddajanje vozil v najem in s tem ustvarja prihodke.
Ali je potem nakup kombijev za prevoz oseb 8+1 olajšava po 55.a členu ZDDPO-2, saj so to OS in z njimi ustvarjajo prihodke. Vsi kombiji tudi ustrezajo najmanj emisijskim zahtevam EURO VI. 

Fani - 27.01.2022 - 17:11

Olajšava  ja
Vstopni ddv   ja

klepetalka - 28.01.2022 - 07:46

Fani hvala za odgovor. DDV smo odbijali in ga tudi zahtevali nazaj - tudi dobili.

Pri olajšavah pa je dilema, ker piše za izjeme: "..za opremo se ne štejejo motorna vozila, razen osebnih avtomobilov na hibridni ali električni pogon, avtobusov na hibridni ali električni pogon in avtobusov ter tovornih motornih vozil z motorjem, ki ustreza najmanj emisijskim zahtevam EURO VI."
Za vsebinsko presojo upravičenosti do olajšave se glede opredelitve in kategorizacije motornih vozil (delovnih strojev, delovnih vozil, avtobusov in drugih motornih vozil), glede opredelitve pretežnega namena uporabe (prevoz potnikov, oseb, tovora, drugi nameni) ter glede klasifikacije kategorij in vrst delovnih vozil, smiselno upošteva zakon, ki ureja motorna vozila in udeležbo vozil v cestnem prometu....
Davčna svetovalka je napisala: "To pomeni, da če ima kombi poleg sedeža za voznika še največ osem sedežev, se šteje za osebni avtomobil. Od osebnih avtomobilov pa ni možno uveljavljati olajšave za investiranje. Olajšavo za investiranje je od osebnih avtomobilov možno uveljavljati le v primeru, če gre za osebne avtomobile na hibridni ali električni pogon."

Še vedno olajšava DA -ker so kombiji namenjeni oddajanju? Razumem prav?
Hvaležni bomo za odgovor...