krpan in druščina postani član

Naslov teme: obračunana in "terjana" /samoobdavčitev / previsoka DDV stopnja

338  25.01.2022 - 10:00h / DDV / Avtor: Loti / 356 / 2

Pozdrav,ponovno, 
pri samoobdavčitvi blaga  iz EU smo v letu 2021 uporabili napačno ddv stopnjo. In sicer 22% namesto 9.5%. Kako naredim popravek?  Je pravilno: storniram promete ddvja  po 22%, tako na strani obveznosti kot na strani  terjatev. Naknjižim pravilne promete z 9,5 % in potem v DDVO naredim popravek napake in  obračunam obresti ?? Ker sem si pač v preteklosti ( leto 2021) odbila oz terjala preveč izkazan DDV,, Je  tako  Ok....?  ali sem kaj zgrešila? .  

duga dilema.  to isto blago SMO prodajali naprej našim kupcem - po napačni  previsoki DDV stopnji .Kupec je v prekršku,  ker si je odbil več DDV-ja kot bi smel,? Če je tako mora plačati obrest ? 

Kakšno obveznost oz odgovornost nosi v tem delu dobavitelj  do kupca ?Dobavitelj mora kupca pisno obvesttiti -  je to mišljen "dopis "? -  o DDV ju za katerega nima pravice odbitka. Od kupca ne rabimo pisnega obvestila ,da si je DDV  popravil oz si ga ni odbijal. Ali je  tu mišljeno da je potrebno izstaviti dobrobise in nove račune ? 
100x hvala za komentarje 

Sabina V - 25.01.2022 - 12:45

Za pridobitve ja kot ste napisali. Storno knjiženja in novo pravilno knjiženje. Naredi se samo popravek in obračuna obresti. 
Kupcu bi jaz izdala dobropis in nov račun z dopisom. Kupac pa si lahko to popravlja. Načeloma pa ja je v prekršku če si je odbijal 22% DDV namesto 9,5%. Dobavitelj ne nosi druge odgovornosti do kupca, saj je kupec sam odgovoren za svoj DDV. 

Loti - 25.01.2022 - 13:05

"Kupcu bi jaz izdala dobropis in nov račun z dopisom"... se lahko temu prvemu delu ( doobropis in nov račun) izognemo . in jih mogočle samo ustno obvestimo ...  Zaradi res velikega št dokumentov.

Hvala vam za potrditev mojega razmišljaja