krpan in druščina postani član

Naslov teme: tuji delodajalec in placa iz tujine

296  21.01.2022 - 10:42h / Dohodnina / Avtor: Rozamunda / 356 / 2

Pozdravljeni!
Zaposlena sem v drugi drzavi EU pri tujem delodajalcu in imam stalno prebivalisce v SLO. Tukaj oddam tudi napoved za dohodnino in jo vsako leto placam, ker je v drugi drzavi % prispevkov in davkov zelo nizek v primerjavi s SLO (samo okoli 25% skupno). Letos bom dobila denarno nagrado za lanski promet  pa me zanima kako jo prikazati v dohodnini, da ne bi placala previsokega zneska dohodnine? Po kaj bi jo lahko zavedla?
Hvala in lep pozdrav!

TIBA - 21.01.2022 - 11:11

O tem ne odlocate sami, ne glede na to, kam v napoved boste to zavedli. Ce mene vprasate, vam bo Furs to zajel v redno placo (ce je vas  delodajalec ne bo opredelil kot poslovne uspesnosti).
Napovedi je treba priloziti placilno listo za regres in bozicnico, izjavo o kolektivni pogodbi. To je moja ze vecletna praksa za moza (dohodki iz Avstrije).

Brigitte - 21.01.2022 - 11:29

Se strinjam s Tibo. Jaz tudi izpolnjujem posameznikom, ki so zaposleni v Avstriji in mam včasih občutek, da brezveze vpisujemo podatke v obrazce, ker tako ali tako FURS pridobi vse podatke od držav. 
Če v drugi državi niso bili na to plačani prispevki in davki, v Sloveniji pa so tovrstna izplačila obdavčena, boste dajatve plačali tukaj. Pa res nima veze v kateri 'stolpec' boste kaj vpisali. 

Moja izkušnja iz prakse: pred leti sem začela oddajti napoved za osebo, ki ji je prej nekdo drug oddajal. In ko sem prejela kopije starih napovedi, sem videla da je gospa vse napačno vpisovala. V odločbah, ki jih je izdal FURS so bili podatki pravilni, in na podlagi tistega kar je FURS izdal se je tudi morala plačati dohodnina.