krpan in druščina postani član

Naslov teme: NAKUP VODNEGA PLOVILA

283  20.01.2022 - 14:02h / DDV / Avtor: KONTO / 466 / 3

Prvič se srečujem  s situacijo, ko podjetje načrtuje nakup novega vodnega plovila. Kupilo bo novo vodno plovilo od Slovenskega zavezanca za DDV, dolžina plovila je 7,3 M.
Podjetje ima registrierano dajanje vodnih plovil v najem. Vodno plovilo bodo uporabljali tudi lastniki podjetja, delavci  in njihovi družinski člani. Kakšne vrste obdavčitev so v tem primeru?
Prosim za vašo pomoč. 

Joz - 21.01.2022 - 10:26

Kot storitev v kolikor se bo najemnina izvrševala v Sloveniji. Opravilo storitev na tujini, morate se tam prijaviti v njihov davčni sistem in na koncu narediti davčni obračun ter odvod davkov.

KP - 27.01.2022 - 22:30

Pri plovilih dajanje v najem je pomemben kraj kjer se plovilo daje v najem. Npr. Plovilo je v marini v Izoli (slovenija) se obračuna SLO ddv ne glede na naročnika. Če je plovilo na Hrvaškem, in se  da v najem na HR se je potrebno registrirati za DDV na HR. To je vse v primeru kratkoročnega najema.
Za ostalo, uporaba lastniki, delavci.... je potrebno dati v najem po tržni ceni. V nasprotnem primeru obračunati boniteto? Mogoče še kdo tukaj pomaga?
 

spela - 10.02.2022 - 10:06

Smo imeli tak primer, registrirani za oddajanje v najem, pri nakupu smo odbijali  vstopni DDV. Furs nas je pozval, naj dostavimo pogodbe o najemu, račune za najem in ker jih takoj ob nakupu nismo imeli, smo morali popraviti obračun DDV in si ga nismo morali odbijati. Ko bomo dokazali, da se uporablja za poslovne namene in izkazali prihodke si bomo lahko odbili vstopni DDV.