krpan in druščina postani član

Naslov teme: Zapiranje d.o.o. še 1x

204  15.01.2022 - 11:58h / DDPO / Avtor: Robert / 649 / 2

D.o.o., ki je v 100% lasti družbe iz tretje države bo prenehala delati po hitrem postopku. 
Kako je s kapitalskim dobičkom? Ali velja AOP56 minus kapital ( vsebuje osnovni kapital+- dobički ) = kapitalski dobiček? Kakšna je obdavčitev, glede na to, da je lastnica tuja d.o.o.? Je imel kdo podoben primer? Hvala. 

B - 16.01.2022 - 09:48

Po mojem vedenju je obdavčitev  po sedežu d.o.o. in ne lastnika. 

Slavica - 16.01.2022 - 21:04

2.2 Dohodki z virom v Sloveniji
Dohodki imajo vir v Sloveniji:
-če se izvaja zaposlitev ali se opravljajo storitve v Sloveniji,
-če dohodke izplačuje slovenski rezident (slovenska pravna oseba ali zasebnik) ali poslovna enota nerezidenta (poslovna enota tuje pravne osebe v Sloveniji),
-če nerezident opravlja dejavnost v ali prek poslovne enote ali stalne baze v Sloveniji,
-dohodki od nepremičnine in pravic na nepremičnini, vključno z dobičkom iz kapitala od odsvojitve nepremičnine, ki je v Sloveniji,
-dohodki od vrednostnih papirjev in lastniških deležev, katerih izdajatelj je Republika Slovenija, Banka Slovenije, samoupravne lokalne skupnosti oziroma gospodarske družbe, zadruge idr., ki so ustanovljene v Sloveniji, vključno z dobičkom iz kapitala, doseženim z njihovo odsvojitvijo.
.... 
2.3 Oprostitev plačila dohodnine za nerezidente
Nerezidenti so oproščeni plačila dohodnine:
-od dobička iz kapitala, pod pogojem, da ima dobiček iz kapitala vir v Sloveniji (izdajatelj vrednostnega papirja je RS, Banka Slovenije oz. gospodarske družbe, ki so ustanovljene v Sloveniji), in če vrednostni papir ali lastniški delež, ki ga odsvoji nerezident, ni del pretežnega lastniškega deleža.