krpan in druščina postani član

Naslov teme: 9,5% ddv gradbeništvo

153  12.01.2022 - 08:39h / DDV / Avtor: jocko / 511 / 3

zdravo, kolegi obrtniki me prepričujejo, da je izdelava dvorišča, asvaltiranje, robniki, izdelava drvarnice, bazena  na vse to se obračuna 9,5% za fizične osebe. Da tako delajo že leta. Ali je to praviln? Hvala  

Uredništvo - 13.01.2022 - 08:25

Jocko, to vprašanje je vedno nehvaležno, predvsem zato, ker je določba PZDDV tako nedorečena in tudi mišljenje, da vse, kar se dela fizični osebi (na hiši, stanovanju...), mora biti predmet znižane stopnje DDV.

V vašem vprašanju seveda manjkajo ostali podatki, vendar predpostavljamo, da gre za objekte, ki so del socialne politike. Vendar, vsak primer je treba presojati ločeno.

Berite 54. člen PZDDV
(1) Med objekte iz 11. točke Priloge I k ZDDV-1 se uvrščajo stanovanjski objekti (v nadaljnjem besedilu: stanovanja), če so namenjeni za trajno bivanje in so del socialne politike, ter stanovanjske stavbe za posebne namene, vključno s pripadajočimi deli teh objektov, in sicer pod pogojem, da je njihova dobava, gradnja, obnova ali popravilo zaračunana neposredno investitorju.
(2) Za pripadajoče dele objektov iz prejšnjega odstavka se štejejo individualni prostori ter skupni prostori ali gradbeni elementi ali instalacije, naprave in oprema teh objektov, in sicer kadar so ti deli zaradi trajnega bivanja v souporabi stanovalcev in v lasti lastnikov stanovanj ali stanovanjskih stavb za posebne namene v tem objektu. Kot pripadajoči del objektov iz prejšnjega odstavka se ne štejejo individualni prostori, naprave in oprema športnih, fitnes in drugih objektov, namenjenih za sprostitev.

Kaj so pripadajoči deli enostanovanjske hiše? Ali tudi dvorišče? Drvarnica? Če izhajamo samo iz besednih zvez drugega odstavka, kaj so to pripadajoči deli objektov - to so
- individualni prostori ter skupni prostori (prostor je širok pojem - ali je to del, omejen s stenami, ali gre za širše - kot zemeljska površina (okrog hiše itd.).
- gradbeni elementi ali instalacije;
- naprave in oprema teh objektov...

Berite tudi naslednje pojasnilo FURS glede postavitve ograje in tlakovanja.
https://www.superdavki.com/article/19498

Glede stopnje DDV pri vgradnji/montaži bazenov:
https://www.superdavki.com/article/6479/ref_cat/41
https://www.superdavki.com/article/20312/search_for/bazen/ref_cat/41

Če še nimate zagotovljenega dostopa do popolne davčne rešitve - www.SuperDavki.com =
v januarju 2022 za vse nove člane DELUX / SUPER kluba dodajamo praktično darilo
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Simona - 13.01.2022 - 10:13

V kolikor ima naročnik v hiši/stanovanju prijavljeno stalno prebivališče potem ja, obračunate 9,5%. Samo dejstvo, da tam živi, ne zadostuje je bilo nam pojasnjeno na furs. 
 

Uredništvo - 27.01.2022 - 11:57

Simona, nikjer v zakonu oz. podzakonskem predpisu ne piše, da mora v hiši/stanovanju biti prijavljeno stalno prebivališče, niti začasno... :)) Ne rabi niti tam živet!!!