krpan in druščina postani član

Naslov teme: KDVP neodplačni prenos poslovnega deleža

73  06.01.2022 - 12:33h / Ostalo / Avtor: Lili / 340 / 0

Pozdravljeni,
nisem se še srečala z oddajo obrazca KDVP , berem navodila, pa ne razumem zadeve najboljše in bi prosila za vaše praktične izkušnje.

Gre za d.o.o., kjer  je mati , 100% lastnica, dala brezplačno polovico svojega deleža svojemu sinu = to je bilo leta 2010; potem pa je mati leta 2015 dala sinu še preostalih 50% poslovnega deleža.

Leta 2021 pa se je sin odločil, da se ne bo več ukvarjal s podjetjem in je bila pri notarju sklenjena pogodba o neodplačnem prenosu poslovnega deleža na svojega očeta, za kar je bila narejena darilna pogodba in tudi plačane vse dajatve s strani očeta.

Sedaj pa enostavno ne znam izpolniti tega obrazca;

zatakne se mi že pri načinu pridobitve: ali je neodplačni prenos deleža darilo ali je zamenjava kapitala ob statusnih spremembah družbe? verjetno je to darilo, kajti davka na to fizična oseba ni plačala, saj je sin prvi dedni red. Ne vem kaj se šteje za nabavno vrednost ob pridobitvi? ali je to vrednost osnovnega kapitala, ki je vpisan v registru podjetij ali pa je to stanje kapitala na razredu 9 na zadnji dan preteklega leta?

In na koncu : kaj pomeni  vrednost ob odsvojitvi ? vrednost kapitala, ki je vpisan v register ali stanje kapitala na razredu 9 na zadnji dan preteklega leta? 

dejstvo je, da je osnovni kapital že vsa leta enak; družba pa je imela npr. leta 2015 izgubo vrsto let, in ima dobiček šele zadnjih par let.

Družba ni nikoli do sedaj izplačevala čistih dobičkov.
 
Bodite prvi, ki bo komentiral.