krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV - O in RPO dobava blaga in storitve EU

70  06.01.2022 - 11:28h / DDV / Avtor: a / 481 / 1

Zanima me kako je prav da v knjigi evidence DDV in RPO  poročamo za dobavo blaga v EU, kjer na fakturi ločeno zaračunamo tudi prevoz. Ali gre blago pod dobavo blaga EU in prevoz pod storitev EU ali vse smatramo kot ena dobava - dobava blaga EU. 

Večna dilema in večno vprašanje...žal...:/ 

Uredništvo - 06.01.2022 - 14:40

Odvisno od paritete. Npr. pri incoterms DAP je prodajalec dolžan plačati stroške prevoza do določenega kraja, zato se prevoz obravnava kot sestavni del dobave blaga in je zato DDV obravnava prevoza - ne glede na to, ali je na računu izkazan ločeno - enaka kot DDV obravnava dobave blaga.
Drugače je pri npr. EXW klavzuli, kjer se kupcu zaračuna tudi prevoz - se slednji obravnava kot storitev, ločena od dobave blaga.

Priporočamo, če še nimate:
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Vabljeni tudi na naše praktične webinarje:
- DDV - https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/150/webinar-dejanske-spremembe-ddv-v-letu-2022--z-dodatkom-5-magicno-prakticnih-opozoril-na-podrocju-ddv
- DDPO - https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/148/webinar-davcni-obracun-ddpo-za-leto-2021--novosti-na-podrocju-ddpo-v-uporabi-od-01012022-naprej