krpan in druščina postani član

Naslov teme: Procent delovne dobe, pokojninska doba za kmeta

5514  28.12.2021 - 14:29h / Ostalo / Avtor: pIKA2 / 264 / 2

Družba zaposli delavca, ki je bil predhodno v polni meri zavarovan kot kmet. Prinesel je izpis iz ZPIZ-a.  Kaj se upošteva za procent delovne dobe?  Tudi pokojninska doba, ki jo je plačal kot kmet.  To zavarovanje ni prostovoljno zavarovanje. Ali se ta doba  upošteva v procet DD? Po logiki, da je plačeval obvezne prispevke  iz naslova kmečke dejavnosti, bi se to moralo upoštevati kot delovna doba.  Hvala za informacije.

e.t. - 28.12.2021 - 16:15

Po mojem da. Bil je samozaposlen. Če se pri vas zaposli bivši SP mu tudi to dobo štejete  v izračun minulega dela , a ne?

Eva - 29.12.2021 - 07:38

Jaz sem tak primer. V preteklosti sem bila že zaposlena, zavarovana kot kmet, zavarovana kot občan po takratnih predpisih (se pravi, da sem si prostovoljno plačevala pokojninsko dobo), nekaj delovne dobe imam tudi kot brezposelna oseba s pravico do nadomestila. 
Ko sem se zaposlila pri sedanjem delodajalcu, so bili v enaki dilemi. Po izpisu delovne dobe ZPIZ se mi v izračun minulega dela upoštevajo leta zaposlitve in leta, ko sem bila zavarovana kot kmet.

p.s. ali mislite, da kmetje ne delajo? malo heca :)