krpan in druščina postani član

Naslov teme: Minus ure

5473  23.12.2021 - 20:31h / Ostalo / Avtor: Timotej / 835 / 4

Imam vprašanje glede minus ur in sicer: bili smo zaprti 7 mesecev in bili na čakanju. Potem so nas obvestili, da pričnemo z delom 1. 6. 2021 ampak so se potem odločili da bomo začeli 7.6.2021 in so nas obvestili da teh 6 dni bodo pisane minus ure katere bomo morali nadoknadit. Jaz se seveda nisem s tem strinjal ampak, ker sem bil edini sem pač delno sprejel. Nadrejeni mi sestavljajo urnik dela in niso dosledni pri 40h na teden tako da sem zdaj v tako velikem minusu, da so sklicali sestanek na katerem sem se moral zagovarjat zakaj imam toliko ur in kako jih bom nadoknadil. Predlagal sem da bi dal dopust ampak to ni možno pravijo, potem sem predlagal da mi znižajo eno plačo glede na minus in tudi ni možno. Zdaj sem pisan vsak dan 12h do konca leta in imam občutek da bom moral počasi na bolniško, ker ne vem če bom zdržal. Zanima me kaj se da naredit v tem primeru in če imajo prav, da sem jaz odgovoren za te ure. Zanima me tudi tistih 6 dni minusa, kako lahko kr načrtno ustvarijo minus. Lepo prosim za kakšen nasvet.
Hvala 
timotej

Opa Zovalec - 24.12.2021 - 08:01

Obrnite se na inšpektorat za delo, saj iz opisanega ni moč oceniti, da je mogoč razumni dogovor z delodajalcem. Zakon (ZDR-1) pa o tem pravi tako:
155. clen
(pocitek med zaporednima delovnima dnevoma)
(1) Delavec ima v obdobju 24 ur pravico do pocitka, ki traja nepretrgoma najmanj 12 ur.
(2) Delavec, ki mu je delovni cas neenakomerno razporejen ali zacasno prerazporejen, ima v obdobju 24 ur pravico do pocitka, ki traja nepretrgoma najmanj 11 ur.
156. clen
(tedenski pocitek)
(1) Delavec ima v obdobju sedmih zaporednih dni, poleg pravice do dnevnega pocitka iz prejšnjega clena, pravico do pocitka v trajanju najmanj 24 neprekinjenih ur.
(2) Ce mora delavec zaradi objektivnih, tehnicnih in organizacijskih razlogov delati na dan tedenskega pocitka, se mu zagotovi tedenski pocitek na kakšen drug dan v tednu.
(3) Minimalno trajanje tedenskega pocitka, doloceno v prvem odstavku tega clena, se upošteva kot povprecje v obdobju 14 zaporednih dni.

LUNatA - 24.12.2021 - 09:28

Neumno je, da ne sprejmejo niti dopusta niti zmanjšane plače za minus ure, kar ste po mojem mnenju predlagali več kot korektno in vam tega zagotovo ne bi bilo treba. Če ste delali po urniku, ki so vam ga določili, potem nikakor niste odgovorni za minus ure in ne razumem, zakaj sploh hočejo zagovor za to :O Jih pa razumem, da hočejo, da minus ure nadoknadite, saj ste prejemali plačo za vse ure (tudi tiste neoddelane).
 

B - 24.12.2021 - 13:58

V kolikor se ne da dogovoriti, aktivirajte inšpekcijo za delo.

timotej - 26.12.2021 - 21:55

pozdravljeni, hvala vam za vse te nasvete, kontaktiral sem pravno sluzbo in so podali mnenje, da pod nobenim pogojem se minus ure nikamor ne prenasajo, če delodajalec ni bil zmožen organizirat urnik dela tako, da bi imel toliko ur v mescu kot je v pogodbi, jaz vsekakor ne odgovarjam za to in plačo moram dobit 100%, kot da bi delal cel mesec. Tudi ne pride v poštev, da posegajo v dopust in zniževanje plače, kar sem sam predlagal. Vem pa točno zakaj so ustvarili minus ure, saj želijo prenavljat objekt in imajo interes nas izkoristit, tako,da bomo po večino dni na delu. Tudi moji nadrejeni kadar pišejo urnik dela, ne računajo 40 ur na teden, tako da v nobenem primeru ne smem odgovarjat. Takšno je mnenje in, če povem po resnici, sem si zelo oddahnil, zdaj lahko konkretno argumentiram zadevo na sestanku.

Hvala vsem in želim vam lepe praznike