krpan in druščina postani član

Naslov teme: BOŽIČNICA, DIREKTOR ZAPOSLEN NA OSNOVI 001

5431  21.12.2021 - 09:50h / Ostalo / Avtor: MOPI / 642 / 5

Koristili smo Covid ukrepe za skrajšani delovni čas in sofinanciranje dviga minimalne plače.
Direktor-poslovodstvo je zaposlen na podlagi zavarovanja - 001.

Ker ne bi radi vračali prejetih sredstev, direktor se je pa včeraj odločil, da bi le dal nekaj božičnice zaposlenim... Bolj, ko berem "PKP literaturo", bolj sem zmedena...

A bi šlo skozi, da se zaposlenim izplačamo božičnico - neobdavčeno do povprečne plače, direktorja pa izpustimo (vem, da mora vse biti opredeljeno v aktu...)?  Hvala za odgovore.

brina - 21.12.2021 - 10:58

COVID zakonodaja določa vračilo pomoči po teh dveh ukrepih, če izplačate božičnico direktorju
Davčna zakonodaja (44.člen ZDoh-2) pa določa, da božičnica ni oproščena dohodnine, če jo ne izplačate vsem zaposlenim in pri vas je direktor zaposlen  - 001.
 

B - 22.12.2021 - 09:19

Brina ima prav. PKP je verjetno predvideval, da so vsi direktorji tudi lastniki firme tako, da je še povečal zmešnjavo na tem področju. Je pa res, da najbi direktorji imeli v menagerski pogodbi nekoliko drugače urejeno plačilo za uspešno delo ( % na dobiček ,i.t.d.) Izpustite ga iz božičnice in izvedite stimulacijo brez  dohodninskih olajšav.

Mira - 22.12.2021 - 09:59

Kaj pa če piše v kolektivni pogodbi da ne velja za poslovodne delavce in prokuriste, razen, če je tako določeno v pogodbi o zaposlitvi, potem se lahko izplača le zaposlenim, kaj menite, to sem slišala na enem seminarju?

Mici - 22.12.2021 - 11:31

Verlag Dashofer, odv.pisarna Bohl:
Interventna zakonodaja

Omejitve, ki jih glede izplačila poslovne uspešnosti vzpostavlja interventna zakonodaja, veljajo za poslovodne osebe, in sicer tako za tiste, ki imajo status delavca, kot tudi za tiste, ki to funkcijo opravljajo na podlagi civilnopravne pogodbe. Kot nagrada se v smislu interventne zakonodaje šteje vsak dohodek poslovodstva družbe, ki je posledica uspešnega poslovanja družbe in to družbo tudi dejansko bremeni. Tudi z vidika upoštevanja interventne zakonodaje tako ni problematično izplačilo vsake nagrade poslovodstvu, ampak samo tiste nagrade, ki po svoji vsebini oz. namenu predstavlja plačilo, do katerega je poslovodstvo upravičeno na podlagi uspešnega poslovanja družbe.
Ne določa pa interventna zakonodaje obveznosti vračanja prejetih sredstev v primeru izplačila dela plače za poslovno uspešnost delavcem, kar je vsekakor pomembno za delodajalce, ki so uveljavljali ukrepe po interventni zakonodaji, kljub temu pa želijo delavcem izplačati del plače za poslovno uspešnost.
Če se torej vrnemo k izhodiščnemu vprašanju, kako postopati v primeru, da je poslovni subjekt koristil ukrepe po interventni zakonodaji, sedaj pa želi izplačati del poslovne uspešnosti, pojasnjujemo, da se sicer omejitve interventne zakonodaje nanašajo na izplačila poslovne uspešnosti v letu 2020 in za leto 2020 in tudi za izplačila v leto 2021 ali za leto 2021, vendar so te omejitve določene zgolj za izplačilo poslovne uspešnosti poslovodstvu.
Zgolj primeroma izpostavljamo najbolj pogosta začasna ukrepa iz interventne zakonodaje, ki za koriščenje ukrepa določata tudi omejitev glede izplačila dela poslovne uspešnosti.
Takšna omejitev je denimo določena pri začasnem ukrepu povračila izplačanih nadomestil plače za delavce na začasnem čakanju na delo. V devetem odstavku 47. člena Zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic COVID-19 (5) je namreč določeno, da mora delodajalec, ki je prejel povračilo nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo po tem zakonu, v primeru, da je od 1. februarja 2021 dalje prišlo do izplačila dobička, nakupov lastnih delnic ali lastnih poslovnih deležev izplačil nagrad poslovodstvu oziroma dela plač za poslovno uspešnost poslovodstvu, izplačanih v letu 2021 oziroma za leto 2021, o tem obvestiti FURS najpozneje v dveh mesecih po izplačilu. Prejeta sredstva bo moral poslovni subjekt v tem primeru vrniti v 30 dneh po vročitvi odločbe, in sicer skupaj z zakonskimi zamudnimi obrestmi.
Tudi pri ukrepu subvencije skrajšanja polnega delovnega časa (6) in pri ukrepu povračila dela minimalne plače v obliki mesečne subvencije (7) je v primeru izplačila dela poslovne uspešnosti določeno vračilo prejetih sredstev ob hkratnem koriščenju izpostavljenih dveh interventnih ukrepov.

Marija - 23.12.2021 - 08:20

Če direktorju ne izplačate, potem lahko zaposlenim obračun naredite le   z obračunom dohodnine.Tako je lahko naziv tega izplačila kar koli - saj je kot plača .Ni variante, da dobi B PU  direktor , če ste koristili covid subvencije države, kot pišete.