krpan in druščina postani član

Naslov teme: atipičen zavezanec

5316  13.12.2021 - 11:12h / DDV / Avtor: miha / 248 / 1

Sem s.p. normiranec nezavezanec za DDV. sedaj pa bom pričel opravljati storitve montaže na nepremičninah v AT. Ali je pravilno, da se v SLO registriram kot atipičen zavezanec za te storitve, izdam račun brez DDV, oziroma obveznost prevalim na kupca, saj je kraj obdavčitve AT. Ali razmišljam pravilno?

Uredništvo - 13.12.2021 - 14:46

Predpostavljamo, da gre za storitev na nepremičnini (npr. vgradnja stavbnega pohištva) in ne za storitev montaže npr. strojev, ki ne postanejo del nepremičnine. Potemtakem je kraj tam, kjer nepremičnina leži - 27. člen ZDDV-1. Za te storitve ne rabite pridobiti v Sloveniji "atipične" ID številke za namene DDV. Nadalje pa, v kolikor opravljate storitve na nepremičninah oseba, ki niso davčni zavezanci (končni potrošniki), potem ste se načeloma dolžni identificirati v Avstriji in tam izpolniti davčno obveznost ALI pa se vključite v Unijsko ureditev (posebno ureditev), kjer davčno obveznost v Avstriji izpolnite kar preko e-davkov :)

Če te storitve opravljate davčnim zavezancem, identificiranim za namene DDV v Avstriji, pa, kolikor name je poznano, velja obrnjena davčna obveznost - plačnik DDV je avstrijski DZ.

PS: v decembru 2021 in januarju 2022 za vse nove člane DELUX / SUPER kluba podarjamo praktično darilo
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Vabljeni tudi na webinar - davčni obračun DDPO za leto 2021
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/148/webinar-davcni-obracun-ddpo-za-leto-2021--novosti-na-podrocju-ddpo-v-uporabi-od-01012022-naprej