krpan in druščina postani član

Naslov teme: Najem prevoznih sredstev

5306  12.12.2021 - 10:27h / DDV / Avtor: društvo / 439 / 4

SLO zavezanec za DDV bo oddal v najem prevozno sredstvo (za 60 dni).
Najemnik je iz FRANCIJE in ni zavezanec za DDV. 
Ali je pravilno da SLO zavezanec pri izdaji računa upošteva 2. odstavek 30.d. člena ZDDV in uporabo obrnjeno davčno breme. 
Ima SLO zavezanec kakršnekoli obveznosti za obračun DDV v Franciji ali mora samoodavčitev izvršiti najemnik (FRANCOZ brez ID števlike). 


 

Uredništvo - 13.12.2021 - 07:53

V vašem primeru gre za dolgoročni najem in v kolikor je najemnik oseba, ki ni davčni zavezanec (torej npr. končni potrošnik), potem se uporabi drugi odstavek 30.b člena ZDDV-1. Kraj je tam, kjer ima najemnik sedež, stalno oz. običajno prebivališče. V tem primeru se vi kot najemodajalec štejete za plačnika DDV v tej državi (ne gre za obrnjeno davčno obveznost).

Če pa je najemnik davčni zavezanec, ki opravlja gospodarsko dejavnost, bi moral slednji (najemnik) pred opravljeno transakcijo pridobiti ID za namene DDV v svoji državi ter plačati DDV v svoji državi. SLO zavezanec se sklicuje na obrnjeno davčno obveznost.

Tako je pravilno. Potem pa so seveda vmesne variante, kaj če prejemnik ne pridobi ID številke za namene DDV, pa bi jo moral itd. :)

PS: v decembru 2021 in januarju 2022 za vse nove člane DELUX / SUPER kluba podarjamo praktično darilo
https://www.superdavki.com/account/register/subscribe

Vabljeni tudi na webinar - davčni obračun DDPO za leto 2021
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/148/webinar-davcni-obracun-ddpo-za-leto-2021--novosti-na-podrocju-ddpo-v-uporabi-od-01012022-naprej

društvo - 13.12.2021 - 08:42

Hvala za vaše pojasnilo.
Gre za najemnika, ki opravlja gospodarsko dejavnost v FR, ni pa zavezanec za DDV V FR. ID za DDV  posledično nima oz. ga noče pridobiti za potrebe  obračuna DDV. 

Uredništvo - 13.12.2021 - 10:17

To, da vam FR ne posreduje ID številke za namene DDV, ki bi jo moral pridobiti zaradi prejemanja storitev, katerih kraj opravljanja se opredeli ozemlje države prejemnika storitev (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1), za vas zelo zakomplicira zadevo. Namreč, potemtakem ga smatrate kot osebo, ki ni davčni zavezanec in bi prišel v upoštev drugi odstavek 30.b člen ZDDV-1 - to pa pomeni, da se morate registrirati v FR in obračunati francoski DDV za opravljeno transakcijo.

Glejte 18. člen Izvedbene uredbe ZDDV-1 glede dokazovanje statusa prejemnika storitev.
Člen 18
1. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da ima prejemnik s sedežem v Skupnosti status davčnega zavezanca:
(a) če mu je prejemnik sporočil svojo osebno identifikacijsko številko DDV in izvajalec pridobi potrditev iz člena 31 Uredbe Sveta (ES) št. 904/2010 z dne 7. oktobra 2010 o upravnem sodelovanju in boju proti goljufijam na področju davka na dodano vrednost[1];
(b) če prejemnik še ni prejel osebne identifikacijske številke DDV, vendar je seznanil izvajalca, da je zanjo zaprosil in izvajalec pridobi katero koli drugo dokazilo, iz katerega se lahko razbere, da je le-ta davčni zavezanec ali pravna oseba, ki ni davčni zavezanec, ki je lahko identificiran(-a) za DDV, in če z običajnimi poslovnimi varnostnimi ukrepi, kot so ukrepi v zvezi s preverjanjem identitete ali plačil, v razumni meri preveri točnost informacij, ki mu jih je poslal prejemnik.
2. Razen če razpolaga z nasprotnimi informacijami, lahko izvajalec šteje, da prejemnik s sedežem v Skupnosti nima statusa davčnega zavezanca, če lahko dokaže, da mu zadevni prejemnik ni sporočil osebne identifikacijske številke DDV.
[...]

Torej, če dokažete, da vam naročnik storitev ni posredoval ID številke za namene DDV (npr. email korespondenca), potem ga smatrate kot osebo, ki ni davčni zavezanec in se posledično uporabi posebno pravilo iz drugega odstavka 30.b člena ZDDV-1 (in ne drugi odstavek 25. člena ZDDV-1).

 

društvo - 14.12.2021 - 07:22

hvala za  vaše  tako izčrpno pojasnilo