krpan in druščina postani član

Naslov teme: določanje stalne cene proizvodu

5164  30.11.2021 - 18:05h / Ostalo / Avtor: Špela / 346 / 1

Zanima me, če mi lahko kdo pomaga, na kak način določimo stalno ceno gotovemu proizvodu? Obstaja mogoče kakšno gradivo na to temo?
do sedaj smo se držali pravila, da zajamemo vse stroške surovin, energije, 70% plač, del amortizacije in del splošnih stroškov. je to pravilno? To je še pravilo od prejšnje računovodkinje, jaz se pa še s tem nisem ukvarjala. 
Zelo bi bila hvaležna, če bi mi kdo znal pomagati. Hvala :-)

tina - 30.11.2021 - 19:15

Stroškovna cena se določi s kalkulacijo. Če je v kalkulaciji določena taka struktura, kot si navedla, potem je to to. Nato to vrednost- stroškovno ceno ( če imate veliko količino enakih proizvodov) uporabljate dokler se  kalkulacija ne spremeni(  spremenila se bo npr. zaradi podražitve materialov itd) Če je vsak proizvod drugačen, pa mora biti za vsakega po delovnem nalogu določena druga stroškovna vrednost.
Lahko se na tak način prenašajo stroški v proizvodnjo, ( je to že tako določeno)  600/490). Potem pa iz proizvodnje 630/600 prevzamete po kalkulacji gotove izdelke po stroškovni vrednosti iz kalkulacije za posamezen izdelek, ostalo ostane v nedokončani proizvodnji
Sicer pa je tu potem še inventura : nedokončane proizvodnje, gotovih izdelkov itd...