krpan in druščina postani član

Naslov teme: Plačilo dohodnine iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine

5122  28.11.2021 - 09:48h / Dohodnina / Avtor: filip / 629 / 5

Hči je izgradila stan. dvojček na zemljišču, ki je v zk na njeno ime. Objekt je bil dokončan pred 26. letom njene starosti, do tedaj pa je bila vzdrževan družinski član, ker je študirala na višji stopnji brez prekinitve. Vsi računi izvajalcev so bili na njeno ime, plačal sem jih pa jaz kot oče direktno iz svojega računa. Ta plačila so bila kot darilo njej v prvem kolenu, oče-hči, kar tudi ni obdavčljivo. Ker je hči že postala lastnica nepremičnine, gre med nama lahko tudi za veljavno ustno darilno pogodbo. Davčni organ je zahteval predložitev računov in dokazila o plačilu, kar jim je bilo v celoti predloženo. Davčni organ teh plačil ne prizna, češ, da niso računi plačani iz njenega računa? Četudi bi ji denar nakazoval na njen račun, bi davčna ugotovila dejanskega plačnika in prekladanje denarja nima nobenega smisla. Laho bi rekli, da sem v tem primeru kot oče nastopil kot hčerin garant, ki je po mojem njene stroške upravičen plačati. Na primer, živimo v skupnem gospodinjstvu, hči bi se zadolžila in ker ji ne bi imeli nič vzeti, bi rubećnik prišel na njeno stalno bivališče in rubil predmete skupnega gospodinjstva, enako bi naredil vsak upnik, po logiki pomeni, da ima oče oz. vzdrževalec družinskega člana pravico plačati vzdrževancu njegove stroške iz vzdrževančevega računa.
Davčni organ prav tako ne dopusti sodne cenitve v tem primeru, čeprav jo ZDavP v 68. členu dopušča, kar se mi zdi sporno, ker gre tudi za posebni primer, saj na netu ne najdem neke sodne prakse ali razlage za tak primer.
Ali ste mnenja, da ima davčni organ prav ali če predlagate kakšno drugo rešitev?

Lepo pozdravljeni

Bojana - 28.11.2021 - 11:07

Daril niste prijavljali na FURS? Vsako nakazilo oz.plačilo racuna, ki je izstavljen njej, placali pa ste ga vi, je namrec darilo.

B - 29.11.2021 - 09:30

Mislim, da ima Furs povsem zgrešeni pristop. Iz zakona o finančnem poslovanju in  obligacijskega zakonika izhaja, da je pomembno, da je račun plačan, kako je dolžnik to zagotovil je njegova stvar, kajti on ureja vsa ta dolžniško upniška razmerja. Zaradi čistih razmerji in odnosov bi jaz zbrav račune jih združil v skupri znesek in vnesel v darilno pogodbo ( po zaključku investicije) in tako povsem legalno uredil odnos s hčerko. davčnih obveznosti ni , je pa potreben notarski zapis. Pisati darilno pogodbo 6za vsak račun, kot oimenja Bojana, je nesmiselno. V kaj vse se utika država je res groza. Tudi lastnemu otroku ne smeš pomagati brez njihovega soglasja. Nujna je temeljita reforma, g. Simič, kot generalni direktor je na potezi, v procesu racionalizacije. Bomo videli njegov prispevek.

ena X - 29.11.2021 - 10:38

No, ravno Simič je leta 2006 uvedel Zakon o davku na dediščine in darila!

Vespa - 29.11.2021 - 14:31

Ali FURS hoče samo račune ali vedno zahteva tudi potrdila o plačilu?

Mat - 30.11.2021 - 15:36

Žal ste sami naredili veliko napako, ker se predhodno, pred samo shemo, ki ste jo izvedli niste posvetovali z davčnimi svetovalci in naredili tako, da Furs sedaj ne bi mogel nič.  

Edini pravilen pristop bi bil, vi darilo nakažete na hčerin trr. in ta darila, če letno presegajo nek znesek ( ne vem točno koliko) ustrezno prijavite, kot darilo, 1. dedni red, ni davka, Fursu.  Naprej potem vaša hči plača storitve na njeno ime. 

Kako boste sedaj ne vem, praksa bo, da bo šel Furs čez vas in edino tožba nazaj in več letno dokazovanje, vas morda reši. 

Za začetek pojdite do dobrega davčnega svetovalca, pa preverite vse smiselne opcije.   Morda ja, taka, tudi, da se vaša hči v taki nepremičnini stalno prijavi in jasno tudi stalno tam biva najmanj 3 leta, in šele kasneje proda ......