krpan in druščina postani član

Naslov teme: DDV nezavezanec

5114  26.11.2021 - 12:22h / DDV / Avtor: Lili / 351 / 3

Pozdravljeni

SI podjetje je atipični davčni zavezanec. Sedaj pa ima stranke iz Hrvaške, ki so klubi in  so nezavezanci in zavezanci za DDV na HR. Opravlja stortive - najem programa. kako izstaviti fakturo nezavezancem ki niso v sistmemu VIES.
izstavimo enako kot SLO kupcem brez ddv-ja. Jih ne poročamo nikamor. Na račun pa navedemo člen 2.odstavek 25.členaz ZDDV-1.

ali kako bi drugače rešili situacijo da bo prav?

Uredništvo - 26.11.2021 - 14:13

Tudi naročniki - nezavezanci, bi morali pridobiti ID številko za namene DDV na Hrvaškem (postane atipični davčni zavezanec). Kraj opravljanja storitev bi bil na Hrvaškem (prvi odstavek 25. člena ZDDV-1), naročnik storitev je plačnik DDV na Hrvaškem.
Glede določanja statusa prejemnika storitev - ali je davčni zavezanec ali ne, pa glejte 18. člen Izvedbene uredbe Sveta 282/2011 - gre za to, da vam naročnik storitev sporoči svojo ID številko za namene DDV oz. je zanjo zaprosil. V kolikor vam ne sporoči svoje ID številke, ga tretirate kot osebo, ki ni davčni zavezanec in postopate skladno s pravili glede kraja opravljanja storitev.
https://www.superdavki.com/article/19919/ref_cat/313

PS: vabljeni na praktični webinar - izdelava davčnega obračuna DDPO za leto 2021
https://www.davkoplacevalci.com/spodsekajmo-neznanje/seminar/148/webinar-davcni-obracun-ddpo-za-leto-2021--novosti-na-podrocju-ddpo-v-uporabi-od-01012022-naprej

Anka - 27.11.2021 - 07:50

Se glede ddv-o. Ce atipicni dz izstavi racun za storitev v drugo drzavo clanico dz po 1.odst. 25. clena, morate to prilazati v ddv-o kot dobavo storitev in porocati v rekapitulacijskem porocilu.
Ce pa tuj kupec nima ID, se tretira kot oseba, ki mi dz. Tu sem tudi jaz malo v dilemi. Ali se rn. izstavi brez ddv po 94.clenu (kot domacemu kupcu) in gre mimo ddv-o?
 

Lili - 29.11.2021 - 07:14

Če imajo ID številko potem tako ni problema, se izstavi 1.odt. 25. člena. problem je da ni zavezanec v svoji državi za atipičnega. Problem je ker jim tega ne moreš razložiti, da se morajo registrirati kot atipičen.  in sedaj sem tudi jaz v dilemi kako jim izstaviti.

potem pa še najdem članek na Fid-info:
Podjetje ima posebno identifikacijsko številko za DDV na podlagi storitev, ki jih opravlja v EU in izdaja račune brez DDV s prevalitvijo vsem, ki so registrirani v EU. Pri izdaji računa za opravljeno delo italijanskemu javnemu inštitutu pa se je pojavila težava, saj le-ta nima ID za DDV, tako računa ne morejo izstaviti. Kaj naj storijo, da bodo temu inštitutu pravilno fakturirali?
Namreč, ta oblika društva v Italiji nima niti identifikacijske številke za DDV niti posebne številke za DDV. Računa s slovenskim DDV-jem oziroma brez njega ne moremo izstaviti, ker smo registrirani za vrsto prevalitve DDV na EU samo tistim, ki imajo identifikacijsko številko za DDV, račun brez DDV-ja pa lahko izstavimo le v Sloveniji komerkoli, kjer smo mali davčni zavezanec.
Prejemnik storitev nam je sporočil, da pričakuje fakturo s slovenskim DDV-jem, ker sami niso registrirani kot davčni zavezanci.
Mnenje
Mali davčni zavezanec, ki opravlja storitve za naročnike iz EU, je dolžan pridobiti posebno številko za DDV za primere, ko je prejemnik storitev davčni zavezanec in se v skladu s 1. odstavkom 25. člena ZDDV-1 kraj obdavčitve prenese v državo sedeža prejemnika. Na podlagi posebne številke za DDV mali zavezanec lahko poroča opravljene transakcije, davčni organi pa preverjajo, ali je prejemnik obračunal DDV v domači državi.
Kadar prejemnik iz druge države članice EU nima statusa davčnega zavezanca (ni identificiran niti s splošno niti ni zavezan pridobiti posebne številke za DDV), se uporabi 2. odstavek 25. člena zakona, v skladu s katerim je kraj obdavčitve v državi sedeža zavezanca, ki storitev opravi. V vašem primeru je to Slovenija. Za transakcije, ki jih mali davčni zavezanec opravi na ozemlju Slovenije, pa velja, da so oproščene plačila DDV na podlagi statusa dobavitelja (mali zavezanec).
Mali zavezanec, ki opravi storitev za prejemnika s sedežem v EU, ki ni davčni zavezanec, in če ne gre za storitev, za katero bi veljalo katero od posebnih pravil za določanje kraja obdavčitve, torej izda račun, na katerem ne obračuna DDV. Pri tem se sklicuje na oprostitev na podlagi svojega statusa, torej na 1. odstavek 94. člena ZDDV-1.


tu pa navajajo kot da izstaviš brez ddv-ja pod 2.odst 25.člena.

kaj je zdaj prav?